Ivó, Milán
EUR 384,67 Ft
USD 363,26 Ft
5 °C
26 °C

Hollywood a Gnutella ellen

2001.04.18. 16:56
Az amerikai filmgyártók szövetsége, az MPAA, akcióba kezdett a digitálisan tömörített mozifilmek csereberéje ellen: a Gnutella-használók internetszolgáltatóit kérik a kifogásolt fájlok eltávolíttatására.
A Gnutella-rendszereken fájlcsereberélő békés evokokat is utolérte a szerzői jogi hajsza. A várakozásokkal szemben azonban nem a Napster elleni győzelmén felbátorodó RIAA, vagyis a világ öt legnagyobb lemezkiadójának érdekvédelmi szövetsége, hanem a hollywoodi filmstúdiók baráti egyesülete, az MPAA, dobott továbbképzett ügyvédi különítményt az internet dzsungelébe.

Egy francia filmplakát
A RIAA egyelőre késik, de nem kétséges, hogy miután megnyerték a Napster ellen indított szerzői jogi perüket, a digitális zenei fájlok cseréjét lehetővé tevő szolgáltatás után a Gnutella válik a következő célponttá. A szervezet feltűnő nyugalmát azzal indokolta, hogy a Gnutella nem elég felhasználóbarát, és nem elég megbízható ahhoz, hogy veszélyeztesse a jó öreg CD-gyártást

Az MPAA azonban a fundamentalista megközelítést választja. "Próbáljuk felvilágosítani a lakosságot arról, hogy mi helyes és mi nem, úgy etikailag, mint jogi értelemben" - mondta Ken Jacobson, az MPAA alelnöke, arra utalva, hogy ő és az általa igazgatott szervezet mennyire ott van, ha etikáról van szó.

Kedves ISP-k

A Gnutella-alapú számítógépek közötti (p2p) fájlcsere elsődleges ismertetőjegye a Naspterrel szemben, hogy a rendszer decentralizált. A Gnutella-rendszer a felhasználók egymáshoz kapcsolódó gépeinek kusza szövevénye, míg a Napster-júzerek a cég központi szerverén keresztül találják meg egymás fájljait.

Az MPAA egy központi szerver lezárásával nem tudja leállítani az egész rendszert, ezért az internetszolgáltatókon kéri számon a Gnutella-használók fájljait. A filmgyártók fellépésének alapvető problémája, hogy egy internetszolgáltatónak nem kötelező móresre tanítania az ügyfelét, vagyis jogilag nem tehető felelőssé az általa kiszolgált internetezők tevékenységéért. Az MPAA következésképpen csak a kifogásolt fájl tulajdonosát ültetheti a vádlottak padjára, ami egy százas létszám felett már jelentős perköltséget és imázsromlást eredményez.

A tettes tömörítő

Etikai kérdés
A 27 éves francia hacker, Jerome Rota által írt DivX tömörítési eljárás minden korábbi eljárásnál kisebbre zsugorítja a digitális mozgóképet - egy hosszabb drámai mű is kényelmesen elfér egy CD-n, súlyosabb minőségromlás nélkül. A DivX-ből eddig tizenkétmillió példányt töltöttek le, de hamarosan elkészül második verziója, a DivX Deux, amely még drasztikusabban tömörít, tovább csökkentve a letöltési időt.

A Gnutella-rendszereken - ilyen a BearShare vagy a LimeWire - igen nagy mennyiségű mozifilmet találhat az érdeklődő. Igaz, hogy a letöltés döntő részben szerencse kérdése (a rendkívül sok felhasználó és a korlátozott sávszélesség miatt), de aki rászánja a türelmet, az olyan filmeket is beszerezhet, amelyeket csak hónapokkal később mutatnak be a hazai mozikban.

Az MPAA kampánya egyébként jól halad: az amerikai egyetemek hagyományos megértéssel kezelik az ügyet, és egymás után tiltják le rendszerükről a Gnutellát. Az internetszolgáltató Excite@Home pedig tessék-lássék módon szintén kiküldött húsz felszólító e-mailt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás