Piroska
-2 °C
5 °C

Lefagyott az Ebay a pápai Golftól

2005.05.06. 15:58
A szervereket megtépázta a Ratzinger bíboros utolsó civil járművére kíváncsiak rohama. A csalódott vásárlók szerint az utolsó pillanatban képtelenség volt licitet leadni. Így az autó potom 47,2 millió forintos áron ment el.
Egy polgári szolgálatát töltő, 21 éves német fiatalember az Ebay oldalain nem egészen 189 ezer eurós (47,2 millió forintos) áron tudta eladni korosodó Volkswagen Golf 2.0 típusú járművét. Az autó legfőbb erénye, hogy első tulajdonosa maga XVI. Benedek pápa, vagyis Joseph Ratzinger bíboros volt.

Az internetes aukciót műszaki problémák árnyékolták be, amelyeket az 4545301886-os számú aukciós oldal megtekintésére özönlő tömegek okoztak. Az Index különböző időpontokban végzett vizsgálatai szerint másodpercenként 20-100 letöltést kezdeményeztek a világ minden tájáról.

A 10 nap leforgása alatt így az aukció több mint 9 millió látogatót fogadott. Az autó gazdája, "gape83" egy egyik kérdésre adott válaszában arról számolt be, hogy a licit kimenetelét több mint 238 ezren figyelik.

Nyert a 'kaszinó'

A felmerült műszaki problémák a pápai Golf eladójában is vegyes érzelmeket keltettek. Ilyen magas vételárral ugyan nem számolt, mégis kezdeményezni fogja annak vizsgálatát, hogy az aukció érvényes volt-e, jelentette be az Olpe községben élő Benjamin Halbe.

Szavai szerint sok érdeklődő vásárló az utolsó percekben az Ebay rendszerének túlterhelése miatt képtelen volt leadni a licitjét. Az Ebay az árverés végeztével bejelentette, hogy érvényes az eredmény, a legmagasabb összeget az amerikai "golden_palace_casino" nevű felhasználó tette.

A használt Golfot Benjamin Halbe 9500 euróért (2.37 millió forintért) vásárolta. Az autót az új pápa megválasztása után ugyanilyen magas nyitóárral hirdette meg.

Sokkal többet adtak volna

Az aukció végeztével csalódottságáról számolt be a dpa hírügynökségnek Thorsten Senneke, egy, a bajorországi Hofban működő ügynökség munkatársa. "Ügyfelek nevében kellett volna licitálnunk, de a rendszer semmit nem vett be" - jelentette ki.

Senneke bemutatta azt az írásos megbízást, amely a leütési összegnél jóval magasabb legnagyobb licitről szól. Az aukciós rendszer összeomlása az ügynökség szerint mégis "vis major", vagyis kivédhetetlen, előre nem látható körülmény, a polgári szolgálatos fiatalember pedig örülhet az elért összegnek.