Valér
-2 °C
0 °C

Vádat emeltek a Goner vírus készítői ellen

2002.08.07. 11:37
Vád alá helyezték a tavaly decemberben, egy héttel a Goner világhódító útjának indulása után elfogott vírusírókat. A NASA rendszerét is megfertőző féreg kiskorú készítőit a szigorú izraeli törvények alapján akár öt évre is elítélhetik.
A Nahariya városában élő fiatalok közül négyen 16-17 évesek, egyikük pedig 14 éves. A Ha'aretz izraeli újság tájékoztatása alapján a kiskorúak egyikét a vírus megírásával, a többieket pedig annak terjesztésével vádolják. A pert a haifai kerületi bíróságon folytatják majd le, a vád Izraelben és külföldön elkövetett szándékos károkozás, vírusok készítése és terjesztése révén.

Mivel Izrael az első országok között volt, ahol a törvényeket a digitális bűnözési formákhoz igazították, vírusok írásáért és terjesztéséért komoly börtönbüntetéseket lehet kiszabni. A Goner szerzőit a legrosszabb esetben akár ötéves börtönre is ítélhetik.

Büszkén mutatta a neveket

A Pentagone és Gone néven is ismert Goner vírus 2001 decemberében kezdett terjedni - csatolt fájlként, gone.scr néven képernyővédőnek álcázva - ICQ-üzenetekben vagy emailben (az Outlook levelezőprogram útján), esetleg az IRC-csatornákon.

Sikeres fertőzés után egy felugró ablak rövid ideig büszkén mutatta a vírus készítőinek neveit, és egy üdvözlő szöveget (Pentagone coded by: suid tested by: ThE_SkuLL and Isatanl - greetings to TraceWar, k9unit, stef16, ^Reno. Greetings also to nonick2 out there where ever you are), majd kisvártatva egy hamis hibaüzenetet írt ki (Error While Analyze DirectX!). Eközben megpróbálkozott az antivírus-programok és tűzfalak leállításával, ami a féreg terjedését ugyan közvetlenül nem segítette, de más vírusok és egyéb veszélyek számára védtelenné tette a rendszert.

A NASA-t is megfertőzte

A News.com írása szerint a biztonságtechnikai szakértők a Goner felbukkanásakor rögtön gyanították, hogy a vírus tapasztalatlan programozók, kevésbé finoman kifejezve scriptes suttyók (script kiddies) munkája, mivel a vírus pop-up ablakának stílusa és szövege tipikusan rájuk utalt. Egyébként ez a greetz-ablak buktatta le a készítőket: egyikük, Suid ugyanis a nickét korábban regisztrálta egy ICQ-szerveren, IP-címével együtt.

A vádirat szerint az egyik fiatal először chatszervereken keresztül fertőző vírust írt, de mikor az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, készített egy újat a Melissa kódja alapján. (A Melissa több tíz millió dolláros kárt okozott az Egyesült Államokban 1999-ben.) A készítők számos internetes fórumon, chaten is terjesztették a vírust, mint képernyővédőt. A vádiratban az is szerepel, hogy a féreg számos szervezet, köztük a NASA a rendszerében is okozott problémákat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!