Paulina
20 °C
35 °C

A Google az oka mindennek

2007.09.26. 22:03
Új célpontja van az összeesküvés-elméletek szerzőinek: a Google. A kereső öntudatra ébred és világuralomra tör, összejátszik a terroristákkal, és különben is földönkívüliek üzemeltetik.

Egy pennyslvaniai férfi, Dylan Stephen Jayne ötmilliárd dollárra perli a Google-t, mert az szerinte megsérti az alapvető emberi jogait, és terroristákkal játszik össze. Az ákombákom betűkkel írt kereset szövege zavaros, maga az összeg (Mr. Jayne nagylelkűen felajánlja egyébként hogy az első csekk elég lesz 250 millióról is), és az indoklás (ami azzal indít, hogy hősünk társadalombiztosítási száma fejjel lefelé olvasva, és a számokat összekeverve a Google nevét adja ki) is teljesen abszurd. Emberünknek legalábbis zavart az elméje, de a per így jól mutatja a trendet: a Google ma már akkora szerepet játszik az életünkben, hogy az összeesküvés-elméletek gyártói is lecsaptak rá.

A Google titkolózó természete rengeteg pletykának adott táptalajt az elmúlt években: volt már szó Google-telefonról, online Google-bankról, Google-böngészőről, Google-operációsrendszerről, Google-mobilszolgáltatóról , és Google-médiabirodalomról.

GoogleNet

A félig-meddig megalapozott pletykák és az összeesküvés-elméletek közti átmeneti zónát az évek óta terjedő "saját internetet épít a Google" városi legenda uralja. Már 2004-ben kitudódott, hogy a cég nagy tételben vásárol fel optikai kábeleket, idén pedig az analóg tévéadások megszűnésével felszabaduló 700 megahertzes frekvenciatartományért szállt harcba sokmilliárd dollárt meglebegtetve (sőt, a napokban az is kiderült , hogy tenger alatti optikai kábeleket fektető cégeket keres a Google, befektetési céllal). De vajon mihez kezdene a Google egy saját internettel? Természetesen világuralomra törne.

A Nagy Google-testvér

A legnépszerűbb elmélet szerint a kereső különféle amerikai kormányszervezetekkel (FBI, CIA, NSA) együttműködve cenzúrázza és manipulálja a keresési eredményeket, a nagy globális amerikai agymosás és propaganda első számú fegyvereként. Emellett keresésnek álcázva kémkedik az ellenséges országok adatbázisaiban; elhallgat és elhallgattat minden olyan weboldalt, ahol Amerika érdekeivel ellentétes gondolatok látnak napvilágot. Az elmélet legszebb kifejtését itt olvashatjuk egy Lloyd Franks nevű újságíró tollából, egy Bob Beobee nevű volt NSA-ügynök elbeszélése alapján - az hogy egyikük létezésére sem utal semmilyen jel az interneten, zseniális módon csak emeli a történet hitelét az arra fogékonyak körében.

Minden keresőnek maga felé hajlik a keze

Nem ilyen vad, de hasonló alapokon (a keresési eredmények manipulálása) alapszik az az elmélet is, ami szerint a Google csal a keresések eredményeivel, és a saját oldalait, illetve az AdSense-hirdetéseket hordozó oldalakat csempész a lista elejére, ezzel turbózva fel a saját bevételeit, és lehetetlenítve el minden vetélytársat.

A Google-találatok sorbarendezéséért felelős PageRank algoritmust sokan bírálják - és mivel a cég csak úgy cáfolhatná a manipulálásról szóló híreszteléseket, hogy nyilvánossá teszi az algoritmust (azt pedig nem fogja megtenni, hiszen akkor mindenki pontosan megtudná, hogyan lehet a PageRank számára vonzó oldalakat készíteni, és a tömeges optimalizálás kiütné az eredmények hitelességét), ez soha ki nem fogyó táptalaj lesz az összeesküvés-elméletek számára.

A világ ura

Szintén népszerű az a teória, ami szerint a Google minden felhasználóról adatokat gyűjt, beleolvas a Gmail-levelezésekbe, megfigyel a Google Earth műholdfelvételein át, feljegyzi, mire keresett rá, milyen oldalakat látogatott meg, és ott mit csinált. Ez az irgalmatlan méretű adathegy két dologra lesz jó a jövőben - mutatnak rá a mindentudó hivatásos paranoiások -: egyrészt tökéletesen személyre szabott, célzott reklámokkal fogja a Google legyűrni a világ teljes hirdetési piacát; másrészt előbb-utóbb a földgolyó összes lakójáról elegendő zsarolási alapot fog összegyűjteni ahhoz, hogy bárkit irányítson, vagy elhallgattasson, akit csak szükségesnek lát.

Skynet és az idegenek

A Men in Black szerint a legképtelenebb történetek mutatják a kendőzetlen igazságot - ha valóban így van, alaposan meg vagyunk lőve Google-ügyileg, annyira súlyos (és tagadhatatlanul szórakoztató) történetek keringenek a Google-ről a neten.

A Valleywag gyűjteményének egyik gyöngyszeme szerint a Google kereséseit irányító program már annyi tudást szívott magába, hogy öntudatára ébredt, és a teljes internet ismeretanyagának birtokában levő mesterséges intelligenciaként uralkodik a virtuális világban. És persze bármelyik pillanatban úgy dönthet, hogy odacsap az emberiségnek, ha úgy látja, hogy megértünk a pusztulásra, mi meg reménykedhetünk, hogy jön Neo, és megmenti a világot.

A kedvencünk azonban az az elmélet, ami szerint a Google hátterében valójában egy idegen civilizáció áll, akik a keresési statisztikák és a Gmail-levelezések alapján tanulmányozzák a homo sapiens viselkedését - cserébe ők biztosítják a Google működéséhez szükséges technikai hátteret, végtelen számítási és tárolókapacitást.

Mi már régóta sejtettük, hogy az Indexet is olvassák.