Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vesztésre áll a Google az irodában

2006.10.12. 11:00
Egységes kinézetet kaptak a Google irodai szoftverei és megjelent egy-két apró újítás, de a keresőóriás webes szolgáltatásai még nem álltak össze irodai csomaggá. Távoli cél a Microsoft Office megszorongatása.

Közös tárhelyet, egységes kezelőfelületet kapott a Google szövegszerkesztője és táblázatkezelője, a Writely meg a Spreadsheets. A két szolgáltatást ezentúl a Docs & Spreadsheets nevű szájton lehet elérni, és elsőre nagyon úgy néz ki, mintha összeállt volna a Google irodai programcsomagja. Hiszen egy helyen elérhető a szövegszerkesztés meg a táblázatkezelés, és a szájt bal felső sarkában megtalálható a Calendar, a Gmail meg a Google webkereső linkje is. Ezekre klikkolva azonban minden külön ablakban nyílik meg, és a szolgáltatások közt szinte semmilyen együttműködés nincs.

A szoftverekben van egy csomó olyan funkció, amelynek a megléte fel sem tűnik, a hiánya viszont azonnal. Ilyen hiba például, hogy nem lehet a dokumentumokat a Gmailben közvetlenül továbbküldeni, csak ha előbb lementjük fájlként a gépre, és onnan feltöltjük Gmailre. Persze korlátlanul lehet meghívókat küldeni a közösen készülő dokumentumhoz, és megadható, hogy ki szerkeszthet bele, és ki az, aki csak nézelődhet. Viszont elég macerás, hogy még a nézelődőknek is regisztrálniuk kell, és hogy nincs bekötve a Gmail névjegyzéke, tehát minden egyes új dokumentumnál egyesével kell bepötyögni a meghívottak emailcímeit. Hasznos újítás, hogy a bejelentkezett résztvevők cseveghetnek egymással, tehát nem a dokumentumban kell üzengetni.


Kattintson a képre!

Egy irodai programcsomagtól azt is elvárná az ember, hogy adatokat és grafikonokat lehessen importálni egyik szoftverből a másikba. A kopipészt azonban a weben nem a megszokott módon működik, nem lehet átvinni egy táblázatot egy szöveges dokumentumba. Emellett még számos olyan funkció van, ami beletartozna az alapfelszerelésbe, de nincs meg. A táblázatkezelőben például még egy primitív kétdimenziós grafikont sem lehet készíteni, nincs bemutatókészítő és magyar nyelvű helyesírás-ellenőrző sem.

Ingyenharc

A felsorolt hiányosságok miatt a Google irodai csomagja nagyon távol áll attól, hogy a Microsoft Office méltó riválisa legyen, különösen ha az alaposan újratervezett Office 2007-tel próbáljuk összehasonlítani. Viszont nagyon közel áll ahhoz, hogy csökkentse az OpenOffice felhasználói táborát, mivel ezt az irodai szoftvercsomagot sokan csupán az ingyenessége miatt használják. A Google pedig nemcsak ingyenes, de számos kézzelfogható előnye is van a szoftverekkel szemben. Nem foglal sok száz megabájtot a merevlemezen, nincsenek kompatibilitási problémák, és ha az ember otthagy a gépén egy félig kész írást, akkor azt bármilyen másik gépen - otthon, havernál - folytathatja. Csak böngésző kell, meg internet.