Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A Google mentette meg az újságírót

2004.10.25. 12:09
Az iraki emberrablók az internetes kereső segítségével ellenőrizték John Martinkus munkásságát. Az ausztrál újságíró így be tudta bizonyítani, hogy bírálni szokta az iraki megszállást.

Az október közepén Irakban elhurcolt ausztrál újságíró, John Martinkus villámgyorsan visszanyerte szabadságát. Az emberrablók ugyanis a Google internetes kereső segítségével meg tudtak győződni a riporter semlegességéről, írta a hétvégén a Der Spiegel.

John Martinkus
John Martinkus tapasztalt haditudósító és jelenleg az ausztrál SBS tévéadó megbízásából dolgozik Bagdadban. Éppen a siíta lázadó vezérről Muktada asz-Szadrról szóló riportján dolgozott, amikor biztonságosnak vélt területről, a bagdadi ausztrál követség tőszomszédságából ismeretlenek elhurcolták.

Utánaolvastak

A túszejtők kihallgatták Martinkust, és halállal fenyegették. A jelek szerint úgy vélték, hogy az amerikaiak segítőjével van dolguk. Amikor viszont az emberrablók az interneten a Google segítségével ellenőrizték a riporter kijelentéseit, egy csapásra megváltozott a viselkedésük.

"Amint kiderült, hogy független újságíró vagyok, és nem támogatom az iraki megszállást, a túszejtők tisztelettel kezeltek" - jelentette ki Martinkus. Az újságíró így alig 24 órával az elrablását követően ismét szabadlábon volt.