Piroska
3 °C
3 °C

Kinyitotta a laborajtót a Google

2002.05.22. 16:56
A Google tovább bővíti központi jellegű internetkeresőjével összefüggő vicces szolgáltatásait: Labs nevű oldalakon bárki betekinthet a cég mérnökei által összerántott próbakeresőkbe és egyéb kísérleti fejlesztésekbe.
Az egyetemi kutatási projekt korában még BackRub néven futó Google az elmúlt évek során érdemes Webby-díjas és a közönség körében az egyik legnépszerűbb internetkereső alaplinkké nőtte ki magát (idén áprilisban az összes internetes keresések 31,87 százalékát a Google vállalta, e téren egyedül a Yahoo! előzte meg 36,35 százalékkal).

Statisztikák és logók

Rendszeresen frissülő keresőszóstatisztikáikból például olyan érdekfeszítő információkhoz juthatunk, mint például a tavalyi év tíz legtöbbet keresett nője (bronzig Britney Spears, Pamela Anderson, Jennifer Lopez), vagy tavalyi legtöbbet keresett férfiak (bronzig Nostradamus, Osama bin Laden, Eminem). Ugyancsak sokakat érdekel a nyitólap egyetlen változékony eleme, az ünnepeknek és egyéb alkalmaknak megfelelően átdolgozott Google logó - itt a legújabban egy Dilbert karikatúra sorozattal emelik az irodai dolgozók kedélyeit.

Érdekes adat, hogy a Google a magyar mellett 73 más nyelvű kiadással rendelkezik, amelyek között a legutóbb a tradicionális kínai, katalán, lengyel, svéd, orosz és román felett vágták át ünnepélyesen a szalagot.

A játszótér

Kedden bemutatott új szekciójukban a fejlesztők által ujjgyakorlatként létrehozott kísérleti rendszereket követhetik figyelemmel az érdeklődők. A Google által "játszótérként" jellemzett oldalon jelenleg négy kísérleti szisztéma található: egy glosszárium, egy asszociációs adatbázis, egy hang alapján kereső szolgáltatás, és egy billentyűzetről üzemeltethető navigációs rendszer.

Bár az experimentáció természeténél fogva a laborbeli rendszerek nem mindíg működnek tökéletesen és az oldalról időről-időre eltűnnek, a Google új kutatás-fejlesztési részlege nagy mennyiségű visszajelzéshez jut majd általa, ami azt jelenti, hogy a jövő Google-ja a maga formájában itt jelenik majd meg először.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!