Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kinyitotta a laborajtót a Google

2002.05.22. 16:56
A Google tovább bővíti központi jellegű internetkeresőjével összefüggő vicces szolgáltatásait: Labs nevű oldalakon bárki betekinthet a cég mérnökei által összerántott próbakeresőkbe és egyéb kísérleti fejlesztésekbe.
Az egyetemi kutatási projekt korában még BackRub néven futó Google az elmúlt évek során érdemes Webby-díjas és a közönség körében az egyik legnépszerűbb internetkereső alaplinkké nőtte ki magát (idén áprilisban az összes internetes keresések 31,87 százalékát a Google vállalta, e téren egyedül a Yahoo! előzte meg 36,35 százalékkal).

Statisztikák és logók

Rendszeresen frissülő keresőszóstatisztikáikból például olyan érdekfeszítő információkhoz juthatunk, mint például a tavalyi év tíz legtöbbet keresett nője (bronzig Britney Spears, Pamela Anderson, Jennifer Lopez), vagy tavalyi legtöbbet keresett férfiak (bronzig Nostradamus, Osama bin Laden, Eminem). Ugyancsak sokakat érdekel a nyitólap egyetlen változékony eleme, az ünnepeknek és egyéb alkalmaknak megfelelően átdolgozott Google logó - itt a legújabban egy Dilbert karikatúra sorozattal emelik az irodai dolgozók kedélyeit.

Érdekes adat, hogy a Google a magyar mellett 73 más nyelvű kiadással rendelkezik, amelyek között a legutóbb a tradicionális kínai, katalán, lengyel, svéd, orosz és román felett vágták át ünnepélyesen a szalagot.

A játszótér

Kedden bemutatott új szekciójukban a fejlesztők által ujjgyakorlatként létrehozott kísérleti rendszereket követhetik figyelemmel az érdeklődők. A Google által "játszótérként" jellemzett oldalon jelenleg négy kísérleti szisztéma található: egy glosszárium, egy asszociációs adatbázis, egy hang alapján kereső szolgáltatás, és egy billentyűzetről üzemeltethető navigációs rendszer.

Bár az experimentáció természeténél fogva a laborbeli rendszerek nem mindíg működnek tökéletesen és az oldalról időről-időre eltűnnek, a Google új kutatás-fejlesztési részlege nagy mennyiségű visszajelzéshez jut majd általa, ami azt jelenti, hogy a jövő Google-ja a maga formájában itt jelenik majd meg először.