Gusztáv
3 °C
7 °C

A Google felismeri az arcokat

2007.05.31. 16:10
Szemfüles bloggerek vették észre, hogy a Google arcfelismerő technikát épít a keresőmotorjába. Az algoritmus még nem azonosít bennünket arcról, de azt már el tudja dönteni egy képről, hogy emberi arc szerepel-e rajta.

A Google tavaly vásárolta fel a képelemzéssel, azon belül elsősorban arcfelismeréssel foglalkozó Neven Vision céget - szemfüles bloggerek pedig észrevették, hogy nem hivatalosan már kezd az arcfelismerő technika beszivárogni a Google keresőmotorjába. A szolgáltatást egyelőre csak "kézzel" lehet előhozni a keresőből, úgy hogy egy képkeresés után az "&imgtype=face" kifejezést írjuk az eredményeket mutató oldal url-je után. Az így módosított keresés az eredetileg megadott kifejezéssel kapcsolatos arcképeket adja eredményül, a képek vizuális elemzése után.

A puding próbája

Tegyünk egy próbát! A "Hungary" keresőkifejezésre a Google most ezt az eredményt adja:

Az eredmények a sima "Hungary" keresőkifejezésre

Ha a keresésbe belehekkeljük a már említett "&imgtype=face"-t, az eredmény a következő:

Az arcokra szűkített keresés. Tízből nyolc találat tényleg arckép

Mint láthatjuk, a dolog még nem tökéletes, pont az első két találat nem arckép.

Próbálkozhatunk más kifejezésekkel az "&imgtype=" után, egyelőre a "news"-ról derült ki, hogy szintén módosítja a találatokat: az aktuális hírekkel kapcsolatos képekre szűkíti a keresést az eredetileg megadott kifejezéssel kapcsolatban. Íme:

A hírekre szűkített keresés eredménye kicsit redundáns, de nagyjából helytálló.

Mire jó ez?

"A képelemzés ma még csak arra képes, hogy eldöntsük, egy fotón szerepel-e egy arc, de nemsokára képes lesz képről azonosítani embereket, helyeket, tárgyakat" - így lelkendezett a szolgáltatásról Adrian Graham, a Picasa (a Google képmegosztó szolgáltatása) vezetője a Neven Vision felvásárlásakor. A képelemzés beépítése a keresésbe azt eredményezheti, hogy a jövőben a keresőkifejezéseink alapján a képek tartalmában keres majd a Google, és nem az azokat tartalmazó oldalak szövegéből, vagy a fájlnevekből próbál majd arra következtetni, mi is van az adott képen.

Az offline Google

A Google másik - ezúttal hivatalosan is bejelentett - újdonsága a Google Gears szolgáltatás, ami az internetkapcsolat nélküli működést teszi lehetővé egyelőre a Google Readernek, később más alkalmazásoknak, például a Gmailnek. A Gears beépül a böngészőnkbe, és folyamatosan tölti le a háttérben a Readerben megadott kedvenc oldalaink friss tartalmait, és ha offline leszünk, a legutóbb rögzített állapotot használja fel a böngészéshez.

A Google Gears még a fejlesztés aránylag korai állapotában van, a cég a béta alapján visszajelzéseket vár a felhasználóktól, ami alapján tovább finomíthatja a szolgáltatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!