Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google felismeri az arcokat

2007.05.31. 16:10
Szemfüles bloggerek vették észre, hogy a Google arcfelismerő technikát épít a keresőmotorjába. Az algoritmus még nem azonosít bennünket arcról, de azt már el tudja dönteni egy képről, hogy emberi arc szerepel-e rajta.

A Google tavaly vásárolta fel a képelemzéssel, azon belül elsősorban arcfelismeréssel foglalkozó Neven Vision céget - szemfüles bloggerek pedig észrevették, hogy nem hivatalosan már kezd az arcfelismerő technika beszivárogni a Google keresőmotorjába. A szolgáltatást egyelőre csak "kézzel" lehet előhozni a keresőből, úgy hogy egy képkeresés után az "&imgtype=face" kifejezést írjuk az eredményeket mutató oldal url-je után. Az így módosított keresés az eredetileg megadott kifejezéssel kapcsolatos arcképeket adja eredményül, a képek vizuális elemzése után.

A puding próbája

Tegyünk egy próbát! A "Hungary" keresőkifejezésre a Google most ezt az eredményt adja:

Az eredmények a sima "Hungary" keresőkifejezésre

Ha a keresésbe belehekkeljük a már említett "&imgtype=face"-t, az eredmény a következő:

Az arcokra szűkített keresés. Tízből nyolc találat tényleg arckép

Mint láthatjuk, a dolog még nem tökéletes, pont az első két találat nem arckép.

Próbálkozhatunk más kifejezésekkel az "&imgtype=" után, egyelőre a "news"-ról derült ki, hogy szintén módosítja a találatokat: az aktuális hírekkel kapcsolatos képekre szűkíti a keresést az eredetileg megadott kifejezéssel kapcsolatban. Íme:

A hírekre szűkített keresés eredménye kicsit redundáns, de nagyjából helytálló.

Mire jó ez?

"A képelemzés ma még csak arra képes, hogy eldöntsük, egy fotón szerepel-e egy arc, de nemsokára képes lesz képről azonosítani embereket, helyeket, tárgyakat" - így lelkendezett a szolgáltatásról Adrian Graham, a Picasa (a Google képmegosztó szolgáltatása) vezetője a Neven Vision felvásárlásakor. A képelemzés beépítése a keresésbe azt eredményezheti, hogy a jövőben a keresőkifejezéseink alapján a képek tartalmában keres majd a Google, és nem az azokat tartalmazó oldalak szövegéből, vagy a fájlnevekből próbál majd arra következtetni, mi is van az adott képen.

Az offline Google

A Google másik - ezúttal hivatalosan is bejelentett - újdonsága a Google Gears szolgáltatás, ami az internetkapcsolat nélküli működést teszi lehetővé egyelőre a Google Readernek, később más alkalmazásoknak, például a Gmailnek. A Gears beépül a böngészőnkbe, és folyamatosan tölti le a háttérben a Readerben megadott kedvenc oldalaink friss tartalmait, és ha offline leszünk, a legutóbb rögzített állapotot használja fel a böngészéshez.

A Google Gears még a fejlesztés aránylag korai állapotában van, a cég a béta alapján visszajelzéseket vár a felhasználóktól, ami alapján tovább finomíthatja a szolgáltatást.