Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szavazásra bocsátották a kormányportál neveit

2001.10.07. 12:36
Pénteken hozta nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága a kormányzati portál nevére beérkezett javaslatok közül azt a hat domainnevet, melyek közül az internetezők szavazással választhatják ki a legjobbat. Az internetezők október 11-ig adhatják le szavazataikat a nevekre, melyek közül a legjobb név beküldője 200 ezer forint értékű kéziszámítógépet nyer. Egyelőre nem tisztázott, mi lesz a többi domain és beküldő sorsa.
A kormánybiztosság a következő hat nevet választotta ki a beérkezett közel kétezer javaslat közül: Elintez.hu, Kormportal.hu, Onlinekormanyzat.hu, Ehivatal.hu, Ekormanyzat.hu, Ugyintezo.hu. Az internetezők október 11-ig adhatják le szavazataikat a nevekre, melyek közül a legjobb név beküldője 200 ezer forint értékű kéziszámítógépet nyer.

Tíz nevet regisztrál a kormánybiztosság

Kezdetben az elintez.hu látszott befutónak...
Az Internetszolgáltatók Tanácsának kéthetes várólistája szerint a Miniszterelnöki Hivatal nemcsak a fenti hat név regisztrációját igényelte, hanem a Kormany.hu, Government.hu és Ugyintezo.hu domaineket, a névadást szervező OTL reklámügynökség pedig a Kozportal.hu nevet is. Mint a kormánybiztosságtól megtudtuk, a játékszabályzat szerint a MeH fenntartotta a jogot arra, hogy minden javasolt domainnevet regisztrálhasson. A némileg félreérthetően fogalmazott szabályzat szerint ugyanis "a játékos a játékban való részvétellel egyúttal lemond a pályázatra beküldött névvel, megnevezéssel kapcsolatos szerzői jogairól és kifejezetten kéri, hogy azzal kapcsolatban saját neve ne kerüljön sehol feltüntetésre". Így tehát nemcsak a nyertesek, hanem valamennyi beküldő lemondott arról a jogáról, hogy a javasolt domaint regisztrálja.

A fődíj mellett öt vigaszdíjat is kiosztanak

A kormánybiztosság természetesen nem regisztrálja a beküldött közel kétezer domain mindegyikét, a legjobb hatot azonban igen, sőt további négyet is. Mint a kormánybiztosságtól megtudtuk, a hivatal által regisztrált nevek mindegyikén el lehet majd érni a portált. Az eredeti kiírást ezért megváltoztatták, és a hat kiválasztott nevet beküldők mindegyike nyer, a legjobb nevet beküldő 200 ezer forint értékű, a többiek olcsóbb kéziszámítógépet. A hivatalos játékszabályzatban egyelőre csak a fődíj szerepel.

Kérdéses a többi beküldött domain sorsa

...aztán az ekormanyzat.hu vette át a vezetést.
Ugyanakkor a szabályzatban szerepel az a kitétel is, hogy "amennyiben a játékos nem nyer, a játék időtartamának első napjától számított 60. napon túl szabadon regisztráltathatja az általa javasolt elnevezést". Kérdés, hogy mi számít nyerésnek - a fődíj elnyerése, a vigaszdíjként járó öt kisebb értékű kéziszámítógép elnyerése vagy valami más? Amennyiben ugyanis valaki a Kormany.hu, Government.hu, Ugyintezo.hu vagy Kozportal.hu nevet küldte be, az nem nyer kéziszámítógépet, ellenben a beküldés aktusával lemondott a domainről.

Különös módon a legkézenfekvőbb Kormanyportal.hu nevet sem a kormányzat, sem magánszemélyek nem próbálták eddig regisztrálni. Most megindulhat a domainbrókerek versenye.