Alfréd
-2 °C
2 °C

Graffitiző IBM

2001.04.26. 15:39
Az IBM legutóbbi Linuxot népszerűsítő reklámkampánya felfestett változatban borzolja az amerikai városatyák idegeit.
A hetedhét országon köztiszteletnek örvendő IBM legújabb kampányával keményen beleszállt a lázadós, undergroundos vonalba. Linuxos szervereit népszerűsítő hirdetései az óriásplakátokról lelépve (mint egykoron a csehszlovák rajzfilmben) falfestményekként terjednek a célvárosokban.

A városi hatóságok azt fontolgatják, hogy bírságokkal temetik be a számítógépgyártót - mi több (vérblamázs!) egyik festegető támogatójukat, egy Ali Morsy nevű húszéves fiatalembert letartóztatta a rendőrség.

Szeret, béke, Linux

Béke, szeretet, szabálysértés
"Ez része kültéri stratégiánknak" - mondta Trink Guarino az IBM szóvivője, és közölte: a jövőben nem készülnek hasonló kampányra. A cég közleménye szerint a reklámfestmények természetes módon lebomló krétával készültek. Az oknyomozó újságírók azonban egy kiadós esőzés után is ott találták őket New York és San Francisco utcáin (hehe).

A köztisztasági szakemberek ezen a ponton rámutattak a tényre, hogy az IBM reklámjainak eltávolításához nyilvánvalóan emberi erőre lesz szükség. New Yorkban például az egész ügy kimeríti a közterületre vonatkozó 5.6-os szabály 184.57-es bekezdésében szereplő rongálásra vonatkozó kitételt.

Bár a festmények egyikén sem szerepel az IBM vagy a kampányt kiötlő Ogilvy and Mather neve, a bírságok végső soron a hardvergyártóhoz fognak befutni. Alex Mamak, a New York-i közterületekért felelős iroda igazgatója, úgy tervezi, hogy felhívják az IBM-et, és felszólítják, hogy távolítsa el a graffitiket. Amennyiben ezt nem tenné meg, esetenként ötszáz dolláros büntetés róható ki rá.

San Franciscóban, ahol körülbelül száz firka került elhelyezésre esetenként ötvendolláros büntetés, illetve az eltávolítás százharmincnégy dolláros költsége sújtja az óriásvállalatot.