Günter Grass szerint a net

2000.02.08. 12:14
Megöli-e az internet a tévét? Meg-e a rádiót, a napilapokat? Honnan jönnek a szúnyogok? Megöli-e az internet a könyvet, az irodalmat, az írást? Lehet, hogy nem öli meg csak fenyeget?

Günter Grass, a közismert német író, a tavalyi irodalmi Nobel-díj tulajdonosa, úgy véli az internet rossz hatással van az írásra. Grass legutóbbi interjújában arról beszélt, hogy mennyire fontos az írásművészetnek a papír és a toll.

"Az az elképesztő, hogy minden egy hófehér lappal kezdődik, amit ugye az írással összepiszkít az ember, ahogy a többi lapot is sorban. Nem bízok a számítógépes írásban. Az túl tiszta, és az eredmény is túl gyorsan megjelenik. Én legelőször kézzel írok, papírra tollal, csak ezután jön az öreg Olivettim, amin a második, harmadik, és a többi verziót megírom." - mondja Grass. "Szeretek rajzolni és vázlatokat írni. Segít a szerkesztésben. Ez persze nincs ott minden oldalon és minden kéziratban." Aki számítógéppel fog egy szöveg megírásának persze nem firkálhat egyből a szöveg mellé.

Günter Grass életrajza
1927-ben született Danzigban (ma: Gdansk, Lengyelország) német-lengyel szülőktől. A második világháború alatt először a Hitler Jugend tagja, előbb a keleti majd a nyugati fronton harcol. 1944-ben amerikai hadifogságba esik. 1955-ben a Gruppe 47 nevű baloldali művészcsoport tagja lesz. 1956-59 között Párizsban él, mint író, grafikus és szobrász 1959-ben a Bádogdob című regénye meghozza a nemzetközi irodalmi áttörést. 1983-86 között a Német Művészeti Akadémia elnöke Műveivel, a már említett Bádogdobbal, a Danzig-trilógiával, a Macska és egérrel, a Kutyaévek című regényével, olyan irodalmi díjakat kapott, mint a Büchner-díj, a Fontane-díj, a Mondello-díj. Munkásságáért 1999-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A poznani és gdanki egyetem, és a Harvard díszdoktora.
"Nem vagyok számítógépgyűlölő. A titkárnőm például jó hasznát veszi a gépnek, amikor időbeosztást meg egyebeket kell összeállítani. A kompjúter túl gyorsan dolgozik egy kézirat összeállításához. Lehet, hogy tévedek, de a kiadók napról napra küldözgetik a könyveket, hogy olvassam el őket... én meg tíz oldal után kiszúrom, hogy számítógépen íródtak vagy sem."

Günter Grass az irodalom elektronizálódását nem csak gyakorlati kérdésként szemléli, de az internet okozta kulturális trendet is értékelte. "Nem arról van-e szó, hogy az irodalom visszavonul a közélettől és a fiatal írók az internetes játszótéren ragadnak." - vélekedett Grass a Nobel-díj átvételekor mondott beszédében. "Előretörőben van az a mozdulatlanság, amelyet körülleng az a különös szó, hogy kommunikáció. Az idő a legapróbb részletekig meg van tervezve, egész az idegösszeroppanásig. A kultúripar siralomvölgye rátelepszik a világra."

Günter Grasst nem csak novelláiról, esszéiről és verseiről ismert, de szociáldemokrata elkötelezettségéről is. Az író emiatt is negatívnak ítéli meg az internet szerepét: "Mindenütt azt írják, hogy a művésznek el kell fordulnia a politikától, de szerintem több olyan íróra volna szükség, aki vállalja a kockázatot és meg akarja ismerni azt a társadalmat, amiben élünk, és hajlandó megfeledkezni a saját narcisztikus problémáiról."  • Tippek
  • Csok