Erzsébet
1 °C
4 °C

Elavult az internet

2008.04.07. 21:13
A CERN kutatóközpontjában dolgozott egykor Tim Berners-Lee, a web atyja, és itt jött létre az internet utódja is, az átlagos szélessávú hozzáférésnél tízezerszer gyorsabb grid.

A CERN genfi központjánál felépült a világ legnagyobb részecskegyorsítója, és amíg egyesek a Földet beszippantó kis fekete lyukak miatt aggódnak, addig a kutatóknak a tudományos kísérletek során keletkező adatok gyors feldolgozására kellett megoldást találniuk.

A Large Hadron Collider működésekor ugyanis rengeteg információ keletkezik majd, de az adatfeldolgozó számítógépek nem lehetnek a közelben, mert mind a részecskegyorsító, mind a kompúterek rengeteg áramot fogyasztanak. A CERN kutatói ezért megépítették a világ leggyorsabb hálózatát, a gridet, amely dedikált üvegszálon továbbítja az adatokat. A hálózat tízezerszer gyorsabb lesz, mint egy átlagos internetelérés.

A filmek, zenék is szoftverek kalózmásolatait természetesen távol tartják majd a gridtől. A CERN tizenegy központhoz csatlakozik a szupergyors hálózaton, amelyekből más kutatóközpontokba lökdösik majd tovább az adatokat a meglévő nagy sebességű akadémiai hálózatokon. Már most 55 ezer szerver van bekötve a hálózatba, és a következő két évben még 145 ezer szervert rákötnek a gridre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?