Huba
19 °C
33 °C

Elavult az internet

2008.04.07. 21:13
A CERN kutatóközpontjában dolgozott egykor Tim Berners-Lee, a web atyja, és itt jött létre az internet utódja is, az átlagos szélessávú hozzáférésnél tízezerszer gyorsabb grid.

A CERN genfi központjánál felépült a világ legnagyobb részecskegyorsítója, és amíg egyesek a Földet beszippantó kis fekete lyukak miatt aggódnak, addig a kutatóknak a tudományos kísérletek során keletkező adatok gyors feldolgozására kellett megoldást találniuk.

A Large Hadron Collider működésekor ugyanis rengeteg információ keletkezik majd, de az adatfeldolgozó számítógépek nem lehetnek a közelben, mert mind a részecskegyorsító, mind a kompúterek rengeteg áramot fogyasztanak. A CERN kutatói ezért megépítették a világ leggyorsabb hálózatát, a gridet, amely dedikált üvegszálon továbbítja az adatokat. A hálózat tízezerszer gyorsabb lesz, mint egy átlagos internetelérés.

A filmek, zenék is szoftverek kalózmásolatait természetesen távol tartják majd a gridtől. A CERN tizenegy központhoz csatlakozik a szupergyors hálózaton, amelyekből más kutatóközpontokba lökdösik majd tovább az adatokat a meglévő nagy sebességű akadémiai hálózatokon. Már most 55 ezer szerver van bekötve a hálózatba, és a következő két évben még 145 ezer szervert rákötnek a gridre.