Valér
4 °C
8 °C

Együttműködő hálózatok

2006.02.12. 13:35
Kapcsolódó cikkek (1)
Az elosztott számítások térhódítását jelzi, hogy a computerek kihasználatlan erőforrásaival sáfárkodó hálózatok, a gridek egyre népszerűbbek. Egyre több a projekt, szaporodnak a lehetőségek, tágul a potenciális és valós alkalmazások köre.

Hiszünk-e a Gridnek?

A rácshálózatnak is fordítható Grid tökéletes terep ugyanazon probléma szimultán, több számítógépről történő vizsgálatára. Például új, hatékonyabb gyógyszerek kikísérletezésére, alkalmasint a trópusokon évi egymillió áldozatot szedő malária ellen [Enabling Grids for E-sciencE (EGEE) projekt].

A hatékony munkához azonban megbízható forrásokra van szükségünk.

Az elosztott hálózatokban - különböző számítógépeken - generált, továbbított, "kezelt" információnak abszolút hitelesnek kell lennie; csak úgy tudjuk hasznosítani. Meg kell értenünk, ismeretekkel kell rendelkeznünk létrejöttéről és azokról a folyamatokról, amelyek által eljutott hozzánk, máskülönben nem vesszük hasznát.

Az Európai Unió Provenance (Eredet) projektje az információ-megosztás eltérő szabályozása alá tartozó csatornákon formálódó eredményeket hitelesítő mechanizmusokkal igyekszik előrukkolni. Az eredet kérdése a különböző szereplők és a komplex folyamatok miatt rendkívül fontos a grid-alkalmazásokban.

Az adott információ előtörténetét vizsgáló rendszernek logikai és folyamatarchitektúrával kell rendelkeznie: előbbi a dokumentumok rögzítéséhez, vizualizációjához, következtetésekhez, elemzésükhöz szükséges komponenseket definiálja, utóbbi a méretezhetőségre és a biztonságra vonatkozik. Technológia-függetlenségük miatt újrahasznosíthatók, különböző platformokra alkalmazhatók. Az eredetvizsgálót szervátültetéseknél, illetve repülőgépek, űrhajók, űrhajózási eszközök tervezésekor állítják először munkába. (A projektben a SZTAKI is részt vesz.)

Szuperszámítógépek egymás között

A grid-számítások rövid történetének egyik legizgalmasabb vállalkozása az európai szuperszámítógépes DEISA (Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications) és észak-amerikai megfelelője, a TeraGrid összekapcsolása. A demonstrációt a 2005. november 12. és 18. közötti Szuperszámítási Konferencián, Seattle-ben tartották. "Csak kettő, talán három ilyen jellegű - kisszámú, élenjáró, nagyteljesítményű számítógépes platformot integráló - Grid létezik a világon" - nyilatkozta a DEISA-t koordináló Hermann Lederer.

De nemcsak ennyiben tér el a többi rácshálózattól. Egyik kulcseleme a különböző honlapok által megosztott, az egyre összetettebb middleware-komponensektől való függést csökkentő, a földrajzilag szétszórt site-ok felőli hozzáférést leegyszerűsítő globális fájlrendszer (global file system, GPFS).

A bemutató során a San Diego-i Szuperszámítógép Központban egy proteinszerkezet működésére tettek előrejelzéseket, a németországi Max Planck Társaság turbulenciát, míg mindkét honlap kozmológiai jelenségeket szimulált. A külön-külön kiszámított eredményeket az egyéb hozzáférési pontokról további feldolgozásra lehetőséget adó interkontinentális fájlrendszerbe írták.

A közeljövőben állandóvá szeretnék tenni a DEISA és a TeraGrid közötti hálózati kapcsolatot. A GPFS használata új eljárási módokat eredményezhet. A DEISA következő lépésben globális adatkezelő infrastruktúrát kíván létrehozni, majd hatékonyan működtetni.

Szemantikus Grid

A gridek fejlődése előbb-utóbb az információ szemantikus megközelítéséhez, a jelentés számítógépek általi értelmezéséhez, azaz két koncepció, a Szemantikus Web és a Grid közös nevezőre hozásához vezet. Mindehhez természetesen szemantikailag "felturbózott", flexibilis és (újra)konfigurálható middleware szükséges.

A szintén európai uniós OntoGrid projekt résztvevői ezen dolgoznak. Grid-infrastruktúrán futó két szemantikus alkalmazást fejlesztenek. Az egyik biztosítási rendszereket kapcsol össze, a másik különböző központok műholdas képeinek minőségi elemzésében nyújt hatékony segítséget.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft