Lenke
17 °C
29 °C

Digitális Gutenberg

2000.11.24. 16:50
A British Library és a japán Keio Egyetem tízfős csapata digitalizálta a nyugati civilizáció első nyomtatott könyvét, a Gutenberg-bibliát, amely az interneten is elérhető.
A digitális megmenti a papírt
Körülbelül hatszáz év telt el azóta, hogy a nyomtatás atyja, Gutenberg megszületett Mainzban, és ötszáznegyvenöt, mióta némi tananyag és reklámprospektus-nyomtatás után a feltaláló elkezdte az első nyomtatott biblia gyártását.

Gutenberg neve azóta is gyakran kicsúszik a limonádés pohárba révedő tudósok száján, azzal kapcsolatban, hogy a betűk elektronika általi közvetítése szétzülleszti a papírról való olvasás magasztos tradícióját.

Kémhold a könyv felett

A British Library és a Keio Egyetem tíz szakembere hosszas előkészítés után kétheti munkával különlegesen nagy felbontásban beszkennelte a brit könyvtár tulajdonában lévő két példány oldalait. A művelethez az NTT olyan tecnológiát biztosított, amelyet a kémműholdakban alkalmaznak.

Johannes Gutenberg
Johannes Gutenberg 1400 körül született Mainzban, Friele Gensflesich és Else Wirich fiaként. 1418-19 között Erfurtban tanult. 1448-ban hazatért a szülővárosába, és nyomdaüzem építésébe fogott. 1455-ben kezdett bele első nagyszabású munkájába, a Bibliába. A százezer öntött betű szedése két évet vett igénybe, és az elkészítés folyamata körülbelül 230 ezer munkalépésből állt.
,,Olyan nagy felbontásban digitalizáltuk őket, hogy olyan részletek is látszanak, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni." - mondta Kristian Jensen kurátor, a korai nyomtatott könyvek szakértője. ,,Ezek a könyvek valójában rendkívül erősek, az egyetlen dolog, ami elpusztíthatja őket az, ha túl sokat forgatják őket."

A Gutenberg-bibliából összesen száznyolcvan készült, ebből máig negyvennyolc példány maradt fenn. A kutatók által digitalizált két teljes példány a British Library tulajdonát képezi - az egyiket papírra, a másikat pergamenre nyomtatták. A kutatók ezután anélkül hasonlíthatják össze e két példányt, hogy mindet lupéval végig kellene bogarászniuk.

A régi nyomtatott könyvek digitalizálása azonban nem áll meg ezzel: a könyvtár a napokban bejelentette, hogy huszonöt millió dolláros együttműködési megállapodást kötött a Digital Library Systems-szel és az IBM-mel egy digitális könyvtár létrehozására.