Alfréd
-3 °C
3 °C

Tizennyolcmilliós sportminisztériumi portál ingyenes motorral

2003.07.29. 00:32
Bruttó 17 825 000 forintba került a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) múlt héten elindult új honlapja, állt a minisztérium időközben módosított sajtóközleményében. A Szánalmas.hu szemfüles szerkesztői az oldalak forráskódjában felfedezték, hogy a site a Kasper Skaarhoej programozó által írt, Typo3 nevű szabad forráskódú szerkesztőmotorra épült. Mesterházy Attila politikai államtitkár szerint az oldal ennek ellenére a piaci ár alatt készült el.
A GYISM honlapján megjelent sajtóközlemény szerint az "alapsite költsége 9 800 000 Ft + áfa, az egyedi fejlesztéseké 4 500 000 Ft + áfa volt". Hétfő délután három óra körül eltűnt a kérdéses összeget tartalmazó rész, Mesterházy Attila szerint azért, mert megfogalmazása félreérthető volt. Hétfőn öt óra körül ismét megjelent a fejlesztés ára az oldalon, ezúttal egy összegben: "A teljes site költsége 14,300,000 Ft + ÁFA". A politikai államtitkár lapunknak elmondta: az oldalt fejlesztő Alchimedia Kft. a piaci ár alatt dolgozott, ráadásul számos, a nagyközönség számára nem látható háttérfejlesztést is elvégzett.

Alapfeladatok

Ilyen például azoknak a programoknak az elkészítése, melyek automatikusan webes formátumra tudják alakítani a minisztérium Excel-fájljait, például az eseménynaptárokat, vagy az üzenetküldési funkció, mely önműködően értesíti a regisztrált civil szervezeteket az egyes pályázatok megjelenéséről, mondta Mesterházy.

Az államtitkár hozzátette: az oldal jelenleg az alapfeladatokat látja el, a site körülbelül két hónap múlva készül el teljesen. Ezalatt az Alchimedia elvégzi a még szükséges módosításokat, fejlesztéseket, ezeknek az ára szerepel a pályázati összegben.

Bele kellett nyúlni

"Mélyen bele kellett nyúlnunk a motorba" - mondta lapunknak az Alchimedia Kft. ügyvezetője, Pintér Tamás, az oldal árával kapcsolatos kérdésünkre válaszolva. A már említett konverziós programok és üzenetküldő funkció létrehozásán kívül különböző kommunikációs munkákat is elvégeznek majd, ilyen például a flash-prezentációk készítése egyes kiemelt minisztériumi történésektől. A webes stratégia nagy részét is ők készítették el, tette hozzá Pintér.

A meghívásos pályázat anyagait március 27-én küldték ki a cégeknek, az anyagokat április 9-ig, azaz két hét alatt kellett elkészíteni, szerepelt a közlemény azóta visszavont szakaszában. Kérdésünkre, miszerint ez meglehetősen rövid idő egy pályázati anyag kidolgozására, Mesterházy elmondta: a minisztériumban korábban több mint egy hónapig folyt az előkészítő munka, a cégek így már gyakorlatilag egy kész koncepciót kaptak kézhez, az árazásra pedig bőven elegendő volt a két hét.

Adományok

A Typo3 motort Kasper Skaarhoej GPL (GNU Public Licence) alatt hozta nyilvánosságra, ez azt jelenti, hogy az ingyenes szoftver továbbadásáért, továbbfejlesztett változatáért ugyan lehet pénzt kérni, de a forráskódot a hozzáadott saját fejlesztésekkel, módosításokkal együtt szabadon hozzáférhetővé kell tenni. A szoftvert készítői azokból az adományokból fejlesztik, melyeket a programot használó cégektől, programozóktól kapnak.

Kérdésünkre, hogy az Alchimedia Kft. tervez-e ilyen hozzájárulást, Pintér elmondta: hamarosan felveszik a kapcsolatot ezügyben a Typo3 fejlesztőivel. Pintér hozzátette: a forráskódot és a jogokat a GPL licencnek megfelelően átadják a minisztériumnak.