Olivér
4 °C
8 °C

Portálváltás a sportminisztériumnál

2003.09.24. 09:09
Már csaknem készen volt a sportminisztérium előző vezetése által megrendelt minisztériumi portál, mikor tavaly a kormányváltás után az új vezetés a fejlesztést lemondta, és újabb pályázatot írt ki. Az át nem vett rendszer lapunk információi szerint tizenkét és félmillió forintba került volna, melynek nagy részét ki is fizették a készítőknek. A nyáron elindult új portál csaknem tizennyolcmillióba került.
Mint az Index korábban megírta, csaknem tizennyolcmillió forintért készült el a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) nyáron elindult új honlapja. A portált az Alchimedia Kft. fejlesztette, a Typo3 szabad forráskódú szerkesztőmotor felhasználásával.

Leállították

Mesterházy Attila politikai államtitkár akkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a cég a piaci ár alatt dolgozott, ráadásul számos, a nagyközönség számára nem látható háttérfejlesztést is elvégzett. Mesterházy példaként azoknak a programoknak az elkészítését említette, melyek automatikusan webes formátumra tudják alakítani a minisztérium Excel-fájljait, például az eseménynaptárokat, és az üzenetküldési funkciót, mely önműködően értesíti a regisztrált civil szervezeteket az egyes pályázatok megjelenéséről.

Az eseményeket jól ismerő, magát megnevezni nem kívánó forrásunk felhívta lapunk figyelmét arra, hogy korábban már fejlesztettek egy portált a minisztériumnak, mely a kormányváltáskor 80-85 százalékban készen volt. A rendszert - mely a minisztérium és társszervezetei 21 honlapját fogta volna össze - az Econet.hu Informatikai Rt. építette. A minisztérium új vezetése azonban leállította a munkát, és új, meghívásos közbeszerzési pályázatot írt ki, melyet az Alchimedia nyert meg.

Nyugodtan megteheti

Szenes Gábor, az Econet.hu Informatikai Rt. egyik tulajdonosa és stratégiai tanácsadója az át nem vett rendszerrel kapcsolatban lapunknak elmondta: az elképzelés szerint a site-család központi oldala a minisztérium honlapja volt, eköré épültek a különböző szervezetek és időszakos rendezvények oldalai.

A site-ok egységes arculattal és szerkesztői felülettel, valamint közös adatbázissal rendelkeztek, a rendszer az Econet saját fejlesztésű, Webgyár nevű php-alapú portálmotorjára épült. "Később a megrendelő úgy döntött, hogy mégsem tart igényt a fejlesztésre, de ezt bármelyik megrendelő nyugodtan megteheti" - tette hozzá Szenes.

A stratégiai tanácsadó pénzügyi részleteket nem kívánt lapunkkal közölni, de forrásunk úgy tudja, hogy a munka tizenkét és félmillió forintba került volna, ebből végül arányosan kilencmilliót fizetett ki a minisztérium.

Koncepcióváltás

Lapunk kérdésére, hogy miért volt szükség új pályázat kiírására, Szigetvári Viktor, a GYISM sajtófőnöke elmondta: a kormányváltás után koncepcióváltás történt a minisztériumban, így az előző vezetés alatt beindított projekteket leállították. "Költségeiben és megvalósításában is irracionálisnak, eltúlzottnak éreztük azt a honlapfejlesztési koncepciót, ami a Deutsch-vezetés alatt elkezdődött, ezért olcsóbb, ésszerűbb megoldást választottunk" - mondta.

Szigetvári szerint különösen rossz ötlet lett volna huszonegy külön URL-re szétszórni a tartalmakat, "mikor köztudott, hogy mennyire nehéz még egyetlen új honlapot is bevezetni a piacra". Az új koncepció szerint ezért a minisztérium csak két címet használ: a Gyism.hu-t, illetve a Mobilitas.hu-t, ez utóbbin főleg pályázati információk találhatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?