Valér
2 °C
8 °C

Győr 11111010110

2006.03.08. 10:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Győr most már iszonyatosan digitális város. Egyelőre nem teleportálnak át mindenkit a Mátrixba, és nem írnak át mindent egyesre meg nullára, de nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy mindenhol lehessen szörfölni meg böngészni.

Eddig csak a Győr belvárosában bóklászóknak volt nagy esélyük arra, hogy egy kávézó teraszára kiülve elcsípjék egy publikus és ingyenes elérési pont jelét, a napokban azonban elkészült a Széchenyi István Egyetem gigantikus drótnélküli hálózata, amely több ezer diákot borít be rádióköddel.

A mostani bővítés keretében kihelyezett tucatnyi wifi elérési pont lefedi az egyetem laborjának teljes hétezer hétszáz négyzetméteres alapterületét. A sajtótájékozatató alkalmából megnyitották a hálózatot, így kézi internettáblámmal megérkezésem után azonnal szabadon garázdálkodhattam a SZEWLAN azonosítójú wifihálózaton, az év több napján azonban nem ilyen nyitott a rendszer: a diákok csak a Neptunban használt felhasználónevükkel és jelszavukkal léphetnek be. Itt nemcsak digitális tananyagokat meg adminisztrációs felületeket érhetnek el, hanem webkamerák segítségével a laborokat is, azaz úgy is részt vehetnek egy gyakorlaton, hogy nincsenek ott a helyszínen, és padban kuksolás helyett a a haverjaikkal söröznek egy eldugott sarokban. Dolgozzanak a laptopok.

Online robotkamerás tudósítás a labor sarkában tekeredő kábelekről

Ez az igazi drótnélküli szabadság, nem amikor automatikusan átlöki a Cég szervere a levelezést, nehogy legyen egy szabad percünk is.

Kinek? Minek?

Jó dolog a fejlődés, de vajon a diákok és tanárok igénybe tudják venni az új szolgáltatásokat? Az egyetem folyosóin nem láttam monitor mögött rejtőző digitális diákokat, csak szokványos analógokat. Könyvekkel, jegyzetekkel meg füzetekkel. A változások szálait mozgató Kóczy T. László egyetemi dékán azonban gyorsan elhessegette aggodalmaimat, mondván: az elmúlt öt évben exponenciálisan nőtt a laptopok száma, már nincs olyan senior oktató az intézményben, akinek ne lenne legalább 2-3 laptopja, és lassan ott tartunk, hogy a teljes tanulmányi költségbe - magyarán abba a hatalmas összegbe, amit a diák négy-öt év alatt tandíjra, könyvekre, kollégiumra és sörre költ el - belefér egy laptop ára is.

Kóczy T. László elmondta, hogy két éve kezdtek digitális tananyagokat kifejleszteni, és 2006 végére száz-száztíz tananyag lesz elérhető a rendszerben