Oszkár
20 °C
29 °C

Ingyenes drótnélküli internet Győrben

2003.10.07. 17:07
Győr közterületein meg akarják teremteni az ingyenes internetezés feltételeit, a projekt első lépéseként kedden az önkormányzat és a győri székhelyű Int-air.net Számítástechnikai Szolgáltató Kft. együttműködési megállapodást kötött, és szerdától a városház előtti téren már igénybe vehető az internetes csatlakozás.
Az aláírást követően Brandhuber András, a kft. ügyvezetője elmondta: Győr frekventált közterületein ingyenesen használható, vezeték nélküli, széles sávú internet-hozzáférést biztosítanak a felhasználóknak. Egy laptopra és egy megfelelő kártyára van szükség ahhoz, hogy a belvárosban a már felszerelt adóvevő berendezés környékén internetezni lehessen.

Jönnek a kamerák, terminálok

A rendszer dinamikusan bővíthető mobil kamerákkal, illetve különféle rendezvényeknél ideiglenesen telepített internet-csatlakozással. A megállapodás szerint a kft. tíz helyszínen teremti meg a közterületi internetezés technikai feltételeit és opcionális lehetőséget biztosít a rendszerhez csatlakoztatható egyéb informatikai eszközök, így például mobil biztonsági kamerák, utcai terminálok ingyenes felszerelésére és üzemeltetésére.

A város állja a költségeket

Balogh József polgármester elmondta: az önkormányzat vállalja az internetezés költségeit, amely helyszínenként 50 ezer forint havonta. Emellett a város kizárólagosságot biztosít a kft.-nek a közterületi széles sávú internet működtetésére. "Ez a technikai feltételrendszer a világháló szolgáltatásainak igénybevételét teszi lehetővé a Győrbe látogató turistáknak, üzletembereknek és a városlakóknak egyaránt" - nyilatkozta a polgármester.