Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hackerek szokásait kutatják

2004.12.01. 11:00
Hackerek számára készített online kérdőívet az Országos Kriminológiai Intézet, melyben a kitöltőnek olyan kérdésekre kell válaszolnia, mint hogy szerinte vannak-e a biztonsági rendszereken általánosan jellemző rések, mi motiválja betöréseit, milyen sikereket ért el eddig, illetve mennyire elégedett az életével jelen pillanatban?

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) online szociológiai felmérést indított, mely szemérmesen a Kérdőív a rendszerbiztonságot tesztelők számára címet kapta. A magyarországi hackertársadalom "életét, szokásait" kutató kérdőív minden különösebb hírverés nélkül gubbaszt hónapok óta az OKRI honlapján, bár a Hacktivity nevű hackertalálkozó oldalán is megtaláltuk, tükrözve.

A kutatók olyan kérdésekben szeretnék megismerni a magasabb tudományos célok érdekében válaszolni hajlandó hackerek véleményét, mint hogy megfelelő biztonsági rendszereket használnak-e a magyar cégek; vannak-e a biztonsági rendszereken általánosan jellemző rések, amelyek lehetővé teszik a könnyű sérülést; vagy hogy milyen a magyar cégek rendszerbiztonsága Európa más országaihoz és az Egyesült Államokéhoz viszonyítva.

Tanácsok kezdőknek

A kérdések többsége feleletválasztós, illetőleg osztályozó jellegű, azaz a megadott pontok közül kell kiválasztani a megfelelőket, vagy mínusz tíztől plusz tízig, illetve nullától tízig terjedő skálán kell megjelölni az értékelést, de némely kérdés kifejtős választ igényel. A készítők többször is hangsúlyozzák, hogy a kérdőív anonim: "A kérdőívben megfogalmazott véleménye miatt senkit nem érhet hátrány, annál is inkább, mivel a nevet nem tartalmazza a kérdőív, tehát azonosításra sem alkalmas". Kezdő hackereknek tanácsokat is adnak: "A biztonság garantálása érdekében mindenkinek azt ajánljuk, hogy a kitöltött kérdőívet olyan címről küldje vissza, amelyet nem általánosan használ, illetőleg nem enged következtetni a kitöltő nevére, egyéb személyes adataira".

A kérdőív tegeződve fordul a magyarországi hackerekhez: "Hány éves korodban rendelkeztél először saját tárhellyel?", "Hány évesen írtál először programot?", "Mikor sikerült először a számodra nem legálisan hozzáférhető adatokhoz jutnod?" Egy-egy kérdésnél egyébként érezhető némi prekoncepció: a "Milyen hatással volt a számítógép/internet az emberi kapcsolataidra?" kérdésnél egyetlen olyan válasz van, ami szerint a válaszoló most is ugyanannyi időt tölt ismerőseivel, barátaival, mint korábban, a többi válasz szerint kevesebbet, esetleg "teljesen leépültek", vagy nem is voltak korábban valós kapcsolatai.

Online mozgások

A kérdőívben felmerül az Index technika rovatának, pontosabban a rovat hosszú levelek iránt vonzódó olvasóinak kedvenc témaköre is: a kitöltőnek arra kell választ adnia, hogy crackernek vagy hackernek tartja-e magát, illetve átjárható-e a két csoport. A készítők valamiért az underground hackertevékenység szempontjából relevánsnak látják, hogy az illető látogat-e chatszobákat, a kitöltőknek ugyanis erre is választ kell adniuk, illetve azt is meg kell határozniuk, hogy ha látogatnak, mi célból. ("Ismeretségeket akarok szerezni", "Ismertté akarok válni", "Érdekel, kik IRC-elnek" stb).

Sok kérdés firtatja a betörések motivációit, módszereit, azt, hogy szólnak-e a feltört rendszerek üzemeltetőinek, illetve a hackerek véleményét a magyarországi informatikai állapotokról. Szeretnék feltérképezni a magukat hackernek vallók jellemző viselkedését is, többségében olyan, kerülgetősnek véletlenül sem nevezhető kérdésekkel, mint "Milyen online mozgásokat produkálsz általában hackelő, illetve rendszertörés-tesztelő tevékenységed közben?")

A kérdőívek kiértékelése most folyik, a kriminológiai intézet januárban tud majd róla információkat adni, közölte az Index megkeresésére Parti Katalin jogász, az OKRI kutatója.