16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Összeesküvés-elméletek

2000.02.11. 12:35
Az első nagy portál lebombázását követő harmadik napon enyhe fordulatot vett a leglátogatottabb oldalakat érintő támadásokat övező közvélekedés. Egyre többen gondolják úgy, hogy a tettesek valójában nem csomagmajmok, scriptes suttyók, hanem az NSA szakemberei voltak. Az indíték pedig nem más, hogy némi pánikkeltéssel feltűnés nélkül tudják elfogadtatni és bevezetni az állam totális megfigyelőrendszerét. A harmadik nap az összeesküvés-elméleteké.

A tizenöt éves suttyók gyorsétteremben vacsoráznak, egymásra löttyentik a narancs üccsit, dobálják a pirított hagymát, nevetgélnek. Azután elmennek egy játékbarlangba és este kilencig valami FPS-t játszanak, és mit sem törődnek a trinukkal, pingekkel és scriptekkel. Lehetséges ez?

Mivel az eltelt hetvenkét óra folyamán semmi közelebbi nem derült ki a Yahoot, a CNNt és társaikat ért félelmetes atakok végrehajtóiról, egyre több összeesküvés-elmélet kerül elő. Kinek lehetett érdeke? Van, aki szerint a támadások voltaképpen Orrin Hatch szenátortól indultak, mert Hatch megnyilatkozásaiban a világháló megrendszabályozásának lehetőségét a hackerek kemény megbüntetésében, és általában a megfélemlítésben vélte felismerni. Másvalaki úgy véli, hogy a háttérben egy cionista-szabadkőműves összeesküvés mozgatja a szálakat, vagy a CIA.

A felszíni hackervilág orgánumai, a 2600 és a Hacker News Network, egyértelműen arra a magyarázatra hajlanak, hogy a DoS támadások voltaképpen a NSA-tól származnak.

Állami BO?

A National Infrastructure Protection Center (NIPC) kifejlesztett és kibocsájtott egy új szoftvert, amely megtalálja a tfn2k klienst, a tfn2k daemont, a trinoo daemont, a trinoo mastert, a tfn daemont, a tfn klienst, stacheldraht mastert és kliens programokat. A find_ddosv31 egy új verzió, amely már Sparcon és Intelen futó Solarisra, és Intelen futó Linuxra is telepíthető.

A programot tervező Dave Dittrich honlapja

Az elmélet egy fórumról indult, egy Jim Warren nevű magángondolkodó hozzászólásából: "2000 január 27-én Bill Clinton immáron hagyományos országértékelő beszédében megemlítette, hogy az elektronikus rendfenntartást prioritásnak tekinti az amerikai kormányzat. Január 30-án a mindig csendes Nemzetvédelmi Ügynökség (NSA, National Security Agency, úgy is mint No-Such-Agency) nyíltan állítja, hogy központi gépei, amelyeken tevékenységükkel kapcsolatos titkos információk kezelik, megmagyarázhatatlanul összeomlottak január 24-én és 28-án. Február első napjaiban a kormány 240 millió dollárt adományoz az NSA-nek internetfigyelő és lehallgatórendszerek felállítására. Február 7-én támadás éri a Yahoot."

A hozzászólást követően internetezők tömege ébredt rá, hogy még a CNN is megírta, hogy az FBI előre jelezte a támadást a ZDNetnek. A valóságban az FBI minden potenciális célponttal közölte a támadás veszélyét - nevezzük ezt bűnmegelőzésnek.

Az viszont már nagyon gyanús, hogy az szövetségi nyomozóhatóság mekora lendülettel dobta magát a sciptes suttyók után - még Janet Reno is ott flexelt mögöttük -, és mennyire nem ért el semmit. Ellenben vészesen hamar (február 11.) közzétette azt az ingyenes szoftvert, amely kiszűri az ilyen támadások végrehajtására alkalmas scripteket. Az internetszolgáltató csak telepíti, és ezzel kimeríti a hálózat biztonságossá tételéhez szükséges együttműködés feltételeit. A 2600 szerkesztői levélben kérték ki maguknak az egészet, mondván voltaképpen itt egy lejáratási hadjáratról van szó, amelynek célja a szabadságjogok megnyirbálásának kikényszerítése.

A Hacker News Network szóvá tette, hogy a szóban forgó find_ddosv31 sokkal több bizalmat ébresztene, ha a forráskódja nem lenne zárt. Jelenlegi formájában ugyanis nem lehet tudni, hogy valójában mit csinál. Ráadásul felettébb gyanús módon a Microsoft szerverét máig nem érte támadás. Biztos nem azért, mert nemrégiben a biztonsági szolgálat a Gatesékkel próbálta levajaznia a minden Windowsos gépet nyitó kulcsot.

Nyilatkozatok:

"Idáig a nagyvállalatok uralta média nagyon rosszul tálalta a történteket, mert a hackereket hibáztatta, de azután rögtön beismerte, hogy senki sem tudja ki áll az egész mögött. Mivel egy program lefuttatása (és itt erről van szó) nem igényel hackerhez méltó szaktudást, az az állítás hogy hackerek állnak a támadások mögött, azt sugallja, hogy a közlőnek információja van az elkövetőkről és indítékaikról. Lehet, hogy ez valaki olyan műve, aki nagy pénzt vesztett az elektronikus kereskedelemben, de az is lehet, hogy a kommunisták voltak. Lehet, hogy maguk a nagyvállalatok voltak. Végül is kinek az érdekeit szolgálja a hackerek lejáratása, az egyéni szabadságjogok megnyirbálása?" - 2600

"Sajnos csak parancsfájlokat lehet letölteni és nem a forrást. Azután FBI és az NSA legutóbbi törekvései, amelyek arra irányulnak, hogy törvény biztosítson számukra hátsó ajtókat a különböző kommunikációs rendszerekhez, hálózatokhoz, és minden máshoz...hogyan lehet megbízni ebben?" - Hacker News Network

A programot tervező Dave Dittrich honlapja  • Hírek
  • Hírek