Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vonakodó hackerek

2000.09.20. 15:51
A Secure Digital Music Initiative (SDMI), amely már két éve a másolásvédett digitális zene létrehozásán dolgozik, a múlt héten pénzdíjat ajánlott fel weboldalán annak a hackernek, aki meg tudja törni technológiájukat. A hacker közösség azonban elfordul a kihívástól.
Az SDMI 1999 elején kétszáz zeneipari cég részvételével azért alakult, hogy létrejöjjön egy olyan technológia, amellyel a digitális zenét követhetővé, azonosíthatóvá és másolhatalanná lehet tenni. Erre azért volt szükség, mert a lemezkiadók és üzletfeleik gazdaságilag ellenérdekeltek az ingyen másolt zenék ingyenes terjesztésében - márpedig a digitális zene esetében, amely jelenleg az mp3-at jelenti, mindezen tevékenységek rendkívül egyszerűen és gyorsan végrehajthatók.

Az SDMI-t elmúlt majd' két évvel alakulása után leginkább csak hányatott sorsáról ismerik. Első specifikációjukat, a vízjelet - amely által különösebb méretnövekedés és minőségromlás nélkül azonosítható a digitális zene - hallgatás övezte 1999 nyarán, amelyet további hallgatás követett. Az eljárás a szükségtelen technológiák raktárának irányába távozott a színről.

Cukrozott gyógyszer

A SDMI második próbálkozását - amelynek lényege, hogy a digitális zenét az eredeti CD nélkül nem lehet lejátszani - a tapasztalatok alapján már jóval profibb publikus felhozatallal szeretné elterjeszteni. Ennek érdekében pályázatot hirdettek hackereknek az új szabvány feltörésére hacksdmi.org oldalukon. Akinek szeptember 15. és október 7. között sikerül eltávolítania a vízjelet az SDMI által feltett zenékből anélkül, hogy azok minősége érdemben romlana, az tízezer dollárt nyerhet.

Leonardo Chiariglione, az SDMI elnöke emellett azzal kecsegtette a hackereket, hogy egy sikeres töréssel hozzájárulhatnak ,,az SDMI jövőbeli szabványának kialakításához".

Nincs kapás

Lassan múlnak a napok, és úgy tűnik, hogy az SDMI izgalmas felhívása pusztába kiáltott borsó volt. A hackerek megtagadták a hackelést.

A törés hivatalos indítása előtt egy nappal a Don Marti, a Linux Journal technikai szerkesztője nyílt levélben a pályázat bojkottjára szólította fel a hackereket.

,,Köszönjük az SDMI-nek, de nem kérjük. Nem végezzük el a piszkos munkát. ... A hackerek nem nyújtanak ingyenes konzultációt egy olyan szervezetnek, amely technikai eszközök használatával próbálja megbontani a jogtulajdonosok és a zenefogyasztók között kialakult hatalmi egyensúlyt." - fogalmazott.

Aprópénz

Egy héttel később az Electronic Frontier Foundation (EFF) is csatlakozott Marti felhívásához, kérve mindenkit, hogy a szakértelmét ne dolgoztassa az SDMI javára, és a közeli ismerőseit is kérje fel erre.

Don Marti a Salon magazinnak adott interjújában kifejtette, hogy a szerinte a tízezer dolláros pénzdíj aprópénz a szakértelemért, de főleg a szabvány piaci értékéhez képest, így valószínűleg a pancser hackerek repülnek rá. Mart örömmel közölte, hogy rengeteg támogató levelet kapott, viszont nem tud olyanról, hogy valaki megpróbálkozott volna a második generációs SDMI feltörésével. Nyílt levelét elpostázta a hacksdmi.org webmesterének, de az visszapattant.