Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Vonakodó hackerek

2000.09.20. 15:51
A Secure Digital Music Initiative (SDMI), amely már két éve a másolásvédett digitális zene létrehozásán dolgozik, a múlt héten pénzdíjat ajánlott fel weboldalán annak a hackernek, aki meg tudja törni technológiájukat. A hacker közösség azonban elfordul a kihívástól.
Az SDMI 1999 elején kétszáz zeneipari cég részvételével azért alakult, hogy létrejöjjön egy olyan technológia, amellyel a digitális zenét követhetővé, azonosíthatóvá és másolhatalanná lehet tenni. Erre azért volt szükség, mert a lemezkiadók és üzletfeleik gazdaságilag ellenérdekeltek az ingyen másolt zenék ingyenes terjesztésében - márpedig a digitális zene esetében, amely jelenleg az mp3-at jelenti, mindezen tevékenységek rendkívül egyszerűen és gyorsan végrehajthatók.

Az SDMI-t elmúlt majd' két évvel alakulása után leginkább csak hányatott sorsáról ismerik. Első specifikációjukat, a vízjelet - amely által különösebb méretnövekedés és minőségromlás nélkül azonosítható a digitális zene - hallgatás övezte 1999 nyarán, amelyet további hallgatás követett. Az eljárás a szükségtelen technológiák raktárának irányába távozott a színről.

Cukrozott gyógyszer

A SDMI második próbálkozását - amelynek lényege, hogy a digitális zenét az eredeti CD nélkül nem lehet lejátszani - a tapasztalatok alapján már jóval profibb publikus felhozatallal szeretné elterjeszteni. Ennek érdekében pályázatot hirdettek hackereknek az új szabvány feltörésére hacksdmi.org oldalukon. Akinek szeptember 15. és október 7. között sikerül eltávolítania a vízjelet az SDMI által feltett zenékből anélkül, hogy azok minősége érdemben romlana, az tízezer dollárt nyerhet.

Leonardo Chiariglione, az SDMI elnöke emellett azzal kecsegtette a hackereket, hogy egy sikeres töréssel hozzájárulhatnak ,,az SDMI jövőbeli szabványának kialakításához".

Nincs kapás

Lassan múlnak a napok, és úgy tűnik, hogy az SDMI izgalmas felhívása pusztába kiáltott borsó volt. A hackerek megtagadták a hackelést.

A törés hivatalos indítása előtt egy nappal a Don Marti, a Linux Journal technikai szerkesztője nyílt levélben a pályázat bojkottjára szólította fel a hackereket.

,,Köszönjük az SDMI-nek, de nem kérjük. Nem végezzük el a piszkos munkát. ... A hackerek nem nyújtanak ingyenes konzultációt egy olyan szervezetnek, amely technikai eszközök használatával próbálja megbontani a jogtulajdonosok és a zenefogyasztók között kialakult hatalmi egyensúlyt." - fogalmazott.

Aprópénz

Egy héttel később az Electronic Frontier Foundation (EFF) is csatlakozott Marti felhívásához, kérve mindenkit, hogy a szakértelmét ne dolgoztassa az SDMI javára, és a közeli ismerőseit is kérje fel erre.

Don Marti a Salon magazinnak adott interjújában kifejtette, hogy a szerinte a tízezer dolláros pénzdíj aprópénz a szakértelemért, de főleg a szabvány piaci értékéhez képest, így valószínűleg a pancser hackerek repülnek rá. Mart örömmel közölte, hogy rengeteg támogató levelet kapott, viszont nem tud olyanról, hogy valaki megpróbálkozott volna a második generációs SDMI feltörésével. Nyílt levelét elpostázta a hacksdmi.org webmesterének, de az visszapattant.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!