Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Jönnek a WTC-vírusok

2001.09.17. 11:52
A számítógépkalózokat a közvéleményhez hasonlóan megosztja a múlt heti terrortámadás: egyesek virtuális ellencsapást sürgetnek, mások türelemre és a kommunikáció fenntartására szólítanak fel. Eközben több, már ismert vírust átneveztek WTC-re, az FBI pedig a cyber-infrastruktúra fokozott védelmét szorgalmazza.
A közismert webrongáló, "The Rev" és "Dispatchers" névre hallgató 60 fős hackercsapata nem sokkal a terrortámadás után bejelentették: technológiai válaszcsapásra készülnek a palesztin és afgán weboldalak ellen. "Egyesültünk, hogy visszavágjunk, és megmutassuk, hogy nem tűrjük el az ilyesmit soha többé" - áll a csoport közleményében. The Rev azt állítja, hogy máris több palesztinközeli internetszolgáltatót megbénítottak, és további csapásokra készülnek Afganisztán ellen - valószínűleg senki nem szólt nekik, hogy ott még nincs is internet.

Cyber Dzsihád

A hőzöngő amerikai hackerek nincsenek egyedül: korábban izraeli és palesztin bitbuherátorok estek egymásnak, szerencsére csak virtuálisan. A palesztinbarát hackerek "cyber dzsihádot" hirdettek izrael informatikai infrastruktúrája ellen, miután izraeli konzolhuszárok floodolni kezdték Arafaték propagandaszempontból kulcsfontosságú webszervereit, valamint mailbombázták a Hamasz és a Hezbollah elektronikus hídfőállásait.

A dzsihád során elesetteknek a Paradicsom kéjekkel teljes kertjét, a meghátrálóknak a gyehenna kínjait ígéri a Korán, a hackeretikát pedig ennek szellemében úgy módosították az akkoriban üzembe helyezett fundamentalista szoftverbázison, hogy az iszlám harcosoknak belépés előtt le kell okézniuk az "esküszöm, hogy kizárólag zsidók és izraeliek ellen használom az innen letölthető programokat" figyelmeztetést.

Most nem kell káosz

A legnagyobb német hackercsoport, a Chaos Computer Club ugyanakkor óva int a hackerháborútól. Közleményükben elítélik a virtuális ellencsapásra készülő brigádokat, és leszögezik: a kommunikáció ereje arra való, hogy elejét vegyük a gyűlöletnek. "Ebben a helyzetben a kommunikáció a legfontosabb. Ha nincs kommunikáció, mert például DoS-támadások bénítják a hálózatot, az embereknek esélyük sincs arra, hogy megértsék a másik oldalt is. Ez pedig a konfliktus eszkalációjához vezethet."

A hatóságok nincsenek meglepve az "online vandálok" reakcióin. Az FBI NIPC (National Infrastructure Protection Center, nemzeti infrastruktúra védelmi központ) által múlt pénteken kiadott figyelmeztetés szerint megnövekedett hackeraktivitásra lehet számítani a patriotizmus nevében, továbbá a vírusterjesztők át fognak állni a tragédiával kapcsolatos vírusnevekre.

Terrormarketing

A NIPC figyelmeztetett: az informatikai infrastruktúra rongálása akkor is bűntény, ha hazafias oka van, és öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. "Azok az egyének, aki azt gondolják, hogy ezt a nemzetért teszik, tévednek: ezzel rossz szolgálatot tesznek az országnak."

Nem mindenki ijedt meg a figyelmeztetéstől: a múlt héten a LifeStages vírust a gyorsabb terjedés reményében WTC.txt.vbs-re nevezték át, számos weboldalt felülírtak a terrorcselekményekkel kapcsolatos szöveggel, egy Fluffi Bunni névre hallgató hacker pedig egy domainnévszervert tört fel úgy, hogy több ezer különféle weboldal látogatói találták magukat "Fluffi Bunni goes JIHAD" feliratú honlapján.

A csúcstechnológia kudarca

A CCC attól tart, hogy a tragédia nyomán ismét betilthatják az erős titkosítószoftvereket. Ugyanakkor kiderült az is, hogy az USA túlzottan hitt a technológiai megoldásokban: a hírszerzés kudaraca az Echelon globális lehallgatórendszer kudarca is, az USA-nak vissza kell térnie az "emberi intelligenciához", vagyis csúcstechnológia helyett kémeket kell alkalmaznia.

Az események egyértelműen jelzik, hogy az NSA (National Security Agency, nemzebiztonsági hivatal) túl sokat foglalkozik lehallgatással és gazdasági kémkedéssel, ahelyett hogy a fontos dolgokkal törődne. Ezek a terroristák nem az interneten találkoztak, hanem egy erdőben. A társadalmi problémákat technikával nem lehet megoldani - nyilatkozta a Chaos Computer Club szóvivője arra a hírre reagálva, hogy a terrortámadás óta az FBI bírósági engedély nélkül is bevetheti a "húsevő" névre keresztelt internetlehallgató-rendszerét.  • Eladnék
  • Hírek