Benedek
-5 °C
5 °C

Tanuljon jelelni online!

2006.03.30. 10:45
Tudta, hogy ha a mutatóujjával vadul a nyakára bök, jelnyelven azt mondja, malac? A Hallatlan.hu online jelnyelvi szótár segítségével megtanulhatja azt is, hogy 'táblázatkezelés', esetleg még azt, hogy 'káposzta', sőt, akár egész mondatokat jelelhet. A szótár célja, a siketek és nem siketek kommunikációjának javítása.

A Hallatlan.hu online jelnyelvi szótárban témakörönkénti bontásban jelenleg összesen 1814 kifejezés jele látható, a jelek száma folyamatosan nő. Ha például kíváncsi, miként mutassa, hogy 'elmebeteg', kattintson a szájt baloldali menüsorában az 'Orvosnál' lehetőségre, majd válassza ki a legördülő menüből a kifejezést. A képernyőn Csömör Károly jelnyelvi oktató tolmácsolásában végtelenített bejátszásban láthatja, hogy elmebeteg, elmebeteg, elmebeteg.

Látni kell


Malac

A megértésben a vizuális magyarázat elengedhetetlen, Bartos Pál, a jelszótár ötletgazdája azért döntött a kisfilmeken alapuló elektronikus oktatómegoldás mellett, mert korábban videotananyagokon kívül nem létezett elektronikus jelnyelvtanító segédeszköz. "2004-ben elvégeztem egy jelnyelvi tanfolyamot, ahol azonban otthoni gyakorlásra csak videókazettát és nyilakkal segített szöveges leírást kaptam. Körbejártam a szakkönyvtárakat cd-romért, aztán kiderült, nem létezik ilyesmi" - mondta Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki civilben taxisofőr.

Bartos a magyar jelnyelv hatékony oktatóeszközének megvalósítását tűzte ki célként, és egy jelnyelvi tanfolyamra videokamerával érkezett. Lefilmezte a jeleket, és azóta is folyamatosan tölti fel weboldala adatbázisát. 2004-ben készült el a Hallatlan.hu, és az egyik mobilszolgáltató támogatásával várhatóan idén nyártól jelképes összegért forgalmazni kezdi jelnyelvszótárát cd-s oktatóanyagként is. "A 2006-os Szigeten már sátorral népszerűsítjük majd a szótárt és a weboldalt" - mondta Bartos Pál.

A Sztaki szótárban is


Elmebeteg

Március 27. óta az MTA Sztaki online szótárában is megtalálható a jelszótár. Pataki Balázs, a Sztaki szótár fejlesztője elmondta, a Hallatlan.hu összes jelének indexét átvették. A szótári keresésekben ezentúl minden szótározó a vonatkozó kifejezések mellett egy kézfej-ikont talál (a H - mint Hallatlan - fonéma jelnyelvi alakját), amire kattintva az adott szó jelét megtekintheti. Ehhez a kereső felületen az ikonhoz tartozó jelölőnégyzetet is be kell jelölni, a jelekhez tartozó flash-animációk a szócikkeken belül jelennek meg.

A Sztaki Elosztott Rendszerek Osztályának munkatársai ihletet kaptak a Hallatlan.hu-tól, és saját fejlesztésű Mutogépet, jelnyelvi írógépet szerkesztettek. A Mutogép érdekessége, hogy a készítők közleménye szerint "egészen értelmetlen". A Mutogép megmutatja a begépelt fonémát, maximum tíz karakteres kifejezések esetén sorban megjeleníti a hangok jelét.