A táncoló hörcsög visszatér

2000.04.06. 15:59
Nem tévedés, őrületbeszámoló következik. Akik már a vízityúknál lefáradtak ezúttal is nyugodtan velünk tarthatnak: az internetes őrületek kora akkor kezdődött el, amikor az első hörcsög riszálni kezdett.

Itt a második generáció
Hol van már az asztalonsikoltás (deszktopreflex) romantikus gesztusa? Minden egy egér és egy hörcsög találkozásával kezdődött. Az eredmény pedig egy seregnyi animált gif fájl, amely felhasználói vírusként terjedt e-mailekben internet-szerte.

A csavaros történelmi cselekmény ott kezdődik, hogy vannak ketten: Deirdre LaCarte és Hampton. LaCarte kisasszony bölcsészhallgató és harcművész, Hampton aranyhörcsög és szabadúszó. Deirdre kedvenc aranyhörcsögéről, sőt annak nevében készített weboldalt, minden aranyhörcsögökkel kapcsolatos anyagot összegyűjtve (ilyen például lángoló házból hörcsögöt mentő hősies tűzoltóról szóló beszkennelt újsághír). A csúcspont az animált képek weboldalakon betöltött szerepét újraértelmező Hörcsögtánc (HamsterDance) volt.

Mit ugrálsz, kicsi hörcsög?
A táncoló hörcsögök első generációja belebukott saját sikerébe. Mivel a hörcsögtánc által hozott haszon nem fedezte a fenntartás költségeit, az oldalt hosztoló Tilted Planet 60 millió látogató után zárolta a domaint. A HamsterDance.com-on jelenleg a Nutty.com egy kupac hasonló próbálkozása érhető el: gyíktánc, tobzoskatánc, leprechaumtánc, tengericsillagtánc, teknőstánc, tehéntánc, pálcikaembertánc, marslakótánc. A célnak ezek is tökéletesen megfelelnek: a gyerek eredményesen bambulhat rajtuk.

A hörcsög

A hörcsögfélék családja az emlősök között, a rágcsálók rendjébe, az egérszerűek alrendjébe tartozik. A hörcsögfélék Európában és Ázsiában honos rágcsálók. Általános jellemzőjük a puha szőrzet, rövid farok, és a nagy pofazacskók amelyek a begyűjtött táplálék szállítása kiválóan alkalmasak. A hörcsögök földalatti üregben élnek, éjszakai életmódra vannak berendezkedve, kedvelt táplálékuk közé tartoznak a magvak, zöldségek, de bizonyos esetekben rovarokkal és már rágcsálókkal is beérik. A magvak iránti rokonszenvük miatt, elszaporodva népgazdasági jelentőségű kártevőkké is válhatnak. Ez utóbbi inkább a közönséges hörcsögökkel (cricetus cricelus) fordul elő, míg a háziállatként kedvelt szíriai aranyhörcsög (mesocricetus auratus) előre csomagolt vitaminnal dúsított tápon kosztol. Igazságtalan az élet. A hörcsögfélék közé tartoznak az amúgy nem szuicid hajlamú lemmingek (lemmus lemmus), és a prémjükért tenyésztett pézsmapockok (ondathra xibelhica) is.

A jelenlegi aranyhörcsögpopuláció közvetlenül a kihalás előtt begyüjtöt három egyedre (két nőstény, egy hím) követhető vissza, amelyeket zoológusok ástak ki 1930-ban Szíriában, a sivatag szélén.

LaCarte kisasszony azonban, mint egy médiabirodalom ura, nem hagyhatta magát: így született a HampsterDance2.com. Az új oldal tehát a kettes számozást kapott, és egy p betűt, Hampton tiszteletére.

A hörcsögtánc második generációja már flash-animációban nyomul. Maga a megtestesült deluxe: könnycsatornát ingerlő zene (standard dufta és kiáltások: 'Jihaa!'; kicsivel később 'Jól van, gyerünk!' és a jódlizós refrén), ide-oda pakolható hörcsögök, három sebességfokozat (ez igen!). A hörcsög egyébként hörcsög maradt. Az oldal napi kétszázezer találatot számlál.

A vízityúk CD-t kiadó német cég is a Hamsterdance-ről vett példát. 1999 áprilisában a The Cuban Boys megmixelte az eredeti hörcsögtánc zenéjét, amely a BBC One rádióállomás helyi Komjáti Györgyénél az utóbbi húsz év legtöbbet kért zeneszáma lett. A kubai fiúk az EMI színeiben kétszázezer példányt adtak el szinglijükből. LaCarte most épp az "Eredeti és Hivatalos" hamsterdance CD kiadására készül. Az eredeti GeoCities oldal most a HampsterDance2.com-ra mutat, ahol legalább hatszor szerepel a bejegyzett védjegy logó.

Az persze magától értetődő, hogy elkészült egy "Pusztulj Hörcsög!" oldal, ahol a táncoló állatokat egyenként fel lehet robbantani. Mit ugrálsz, kicsi hörcsög?  • Hírek
  • Megtakarítás