Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hangyák mutatnak utat az adatdzsungelben

2001.09.19. 16:32
Norvég informatikusok hangyákat követtek nyomon, ahogy tekeregve vonulnak a sűrű aljnövényzet dzsungelében. Az élővilágból vett példa analógiájára felderítő adatcsomagokat küldenek ki, melyek a hálózati útvonalakon mesterséges illatnyomot hagynak, hogy a valódi adatcsomagok a legrövidebb úton juthassanak célba.
Minden számítógépfelhasználó érzékeli, hogy a háló gyakran lebénul, és egyre tovább tart, míg teljes valójukban letöltődnek a weboldalak. A norvégiai Trondheim műszaki egyetemének (NTNU) kutatói viszont meglepő megoldást találtak erre a problémára.

Az adat- és információs technológia intézetének munkatársai hangyákat követtek nyomon, ahogy tekeregve vonulnak a sűrű aljnövényzet dzsungelében. Bármerre is menjenek a kis rovarok, az útjukat bizonyos szaganyagokkal jelölik meg. Minél intenzívebb jelölést kap egy útvonal, annál erősebb a bizonyítéka a használhatóságának, és így egyre több hangya választja.

Tanulnak az adatcsomagok

Az informatikusok ennek analógiájára kipróbálták, hogy a hálózaton kis adatcsomagokat küldenek végig, melyek felismerik a torlódásokat és a szűk keresztmetszeteket, és megjegyzik az útjukat a különböző vezetékek és csomópontok mentén. Ezt a "tudást" aztán más adatcsomagoknak is továbbadják.

A norvégok rájöttek, hogy minél használhatóbb egy kapcsolat, annál több ilyen hangyaszerű adatcsomag megy arra. Ezt a mesterséges illatnyomot aztán a valódi adatcsomagok is bejárják, és a lehető leggyorsabban megérkeznek a megcímzett gépre.

A természetből ellesett elv működni látszik. A kísérletek során bebizonyosodott, hogy ezzel az eljárással gyorsabban töltődnek le a weboldalak.