Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elindult a Google egészségügyi szolgáltatása

2008.05.20. 16:45
A Google elindította rég várt egészségügyi információs szolgálatát, a Google Health-t.

A regisztrált felhasználók létrehozhatják jelszóval védett személyes profiljukat, amelyben kórtörténetüket, gyógyszereiket, esetleges allergiájukat tüntethetik fel. A beépített orvoskereső segítségével a lakóhelyük vagy betegségük szerint megfelelő szakembereket találhatnak. A virtuális gyógyszeresdoboz pedig időben figyelmezteti a pácienseket, amikor be kell venniük az esedékes pirulákat, és emlékezteti őket a készítmények közötti esetleges kölcsönhatásra is.

A honlap segítségével a betegek időpontokat kérhetnek orvosuktól, és online megkaphatják a kért receptet, vagy a vizsgálatok eredményeit (ezek a rendszerek Magyarországon egyelőre nem működnek). A Google Health tartalmaz linkeket a nagyobb amerikai gyógyszertárakhoz, orvosi csoportokhoz, valamint a készítményeket tesztelő laboratóriumokhoz.

Az cég biztosította felhasználóit, hogy a páciensek kontrollálhatják az egészségügyi adataikhoz való hozzáférést. Ennek ellenére a szolgáltatásnak vegyes a fogadtatása, sokan az adatbiztonság miatt aggódnak. Az Egyesült Államokban az egészségügyi szolgáltatók működését adatvédelmi törvények szabályozzák, ugyanakkor alig-alig történt valami a személyes elektronikus egészségügyi adatok védelme, és felhasználói alkalmazás szabályozása érdekében.