Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hekkelés az it-szakkörön

2005.09.19. 11:55
Szombaton és vasárnap volt a Hacktivity 2005 konferencia, amely a számítógépes közeg veszélyeit és védelmi megoldásait próbálta bemutatni a széles nagyközönségnek.

Úgy kétszáz szemgolyó tapad a távoli kivetítőkre, e szemgolyókhoz tapadt testek pedig közepesen kényelmes székekre nehezednek csendben, miközben elöl a vásznakon bemutatók pörögnek a régi böngészők megújuló harcáról, a kihívásokról, drótnélküli támadókról, adatvédelemről, meg a hekkerek módszereiről. A Hacktivity előadásai nem a prog-mat-info-it körökben mozgó szakembereknek szólnak, hanem a teljesen átlagos, de legalább alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkező honfitársaknak.

Kamaszkorba lépett

Fejlődik, de még nem teljesen profi a Hacktivity: néha késtek az előadók, ugyanakkor az előadások általában sokkal színvonalasabbak voltak, mint a tavalyiak. Sajnos eltűnt a rendezvény eddigi bája, a légkondicionált üveg-acél irodaépületben lévő terem, a tökéletes kihangosítás és kivetítés olyan hatást keltett, mintha a Gábor Dénes főiskola egyik előadójában lett volna számtech korrepetálás. Cserébe viszont olcsóbb volt a sör és nagyobb a választék, amely mindezt elviselhetővé tette.

Idén is volt hekkerverseny tizenhárom pályával, meg wifis internetelérés és tucatnyi linuxos laptop. Kifejezetten sok előadás szólt a drótnélküli - például wifi és bluetooth hálózaton történő - védekezésről, szombaton szakértők vitatkoztak a szerzői jogról, vasárnap meg a Microsoft, Opera és Firefox szakértői mutatták be e böngészők biztonsági funkcióit, hogy csak néhány fontosabbat említsek. Sokat elárul a konferenciáról, hogy az előadóban nem ültek száznál többen, nem számítva a szervezőket és előadókat. Talán kevesen érdeklődtek a biztonságos netezés iránt, és az emberek fantáziáját jobban megmozgatja néhány dizájnos számítógépház?

Netes továbbképzés

A böngészők bemutatóján az egyik legfrissebb információt Microsoft egyik fiatal munkatársa, Moldova György mondta el: a hamarosan megjelenő Internet Explorer 7 a betöltendő szájt helyén figyelmezteti majd a júzert a közelgő veszélyre, és jobban figyel majd a jogokra. Szerencsére annak sem kell búsulnia, aki ennél is kevesebb lényeges információt jegyzett fel, ugyanis a szervezők ígérete szerint a Hacktivity weboldalán mindegyik előadás anyaga megtalálható lesz.