Judit
3 °C
7 °C

Egy éve zajlik a román-magyar crackerháború

2002.02.15. 16:56
A Határon Túli Magyarok Hivatala weboldalának feltörése a közel egy éve zajló román-magyar crackerháború egyik csúcspontját jelenti. A Ziua című román napilap csütörtöki száma szerint a háborút egy húszéves kolozsvári egyetemista, Ligiu Vasile Uiorean indította tavaly februárban a Nemnemsoha.hu című revizionista weboldal ellen.
A magát nacionalistának tartó, az Új Jobboldallal szimpatizáló Uiorean a Ziua riporterének e-mailben azt írta, régóta idegesítik a magyar revizionista oldalak, ezért próbált szervezkedni ellenük. Meg is próbálta feltörni a Nemnemsoha.hu-t, kísérlete azonban visszafelé sült el: az oldal rendszergazdája elfogta levelezését és meg is jelentette az oldalon.

Pénzjutalom oldaltörésért

Az elfogott levelezésből kiderül, hogy Uiorean Igu álnéven február 1-én a román RoCrack hacker-levelezőlistán pénzjutalmat ajánlott a Nemnemsoha.hu feltöréséért. A felhívásra többen is jelentkeztek, a Ziua információi szerint mintegy húsz jobboldali román cracker lépett szövetségre az ügy érdekében. Közben a magyar crackerek is ellentámadásba lendültek, célpontjuk az Új Jobboldal (Noua Dreapta) mozgalom oldala, mely a www.nouadreapta.cjb.net nevű oldalon jelenleg elérhetetlen.

A román crackerek március 8-án próbálkoztak ismét, ezúttal is sikertelenül. Tavaly nyáron azonban sikerült hozzájutniuk a magyar oldal jelszavaihoz. A Transindex szerint több próbálkozás után IGu egy szlovák hackerrel vette fel a kapcsolatot, aki november 5-én ingyen fel is törte a szervert. Az oldal tartalmát módosították, és a szerverről olyan dokumentumokat töltöttek le, melyek szerintük "románellenes akciókat" mutattak be.

A román rendőrség közbelép

A román crackercsoport hazafias felbuzdulással a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) e-mail címére küldte el a letöltött irományokat. A Transindex szerint ekkor kezdett nyomozni Uiroean csoportja ellen a román rendőrség, lefoglalták négy számítógépét. Ezzel Uiorean gyakorlatilag harcképtelenné vált, egy konstancai csoport azonban jelezte, hogy átveszi a feladatot. Extremist néven levelező vezetőjük bejelentette, hogy következő célpontjuk a Trianon.Tarsasag.hu nevű oldal.

A lap szerint a Trianon.Tarsasag.hu szerverét az Axelero hostolja, a szóban forgó domainnevet a Trianon Társaság regisztrálta. Úgy tűnik, a konstancai csoport be is váltotta a fenyegetést, mert az Axelero rendszergazdái a Ziua szerint megerősítették a társaság honlapjának védelmét. A domain tulajdonosai pedig panaszt tettek a budapesti rendőrségen, és azt várják, hogy a támadók azonosításáért lépjen kapcsolatba a romániai hatóságokkal.

Ki törte fel a HTMH oldalát?

A Határon Túli Magyarok Hivatala elleni pénteki támadás feltehetően ennek a cyberháborúnak az egyik csatája, melyet a románok nyertek. Nem egyértelmű azonban, hogy valóban román az átírt oldalak szerzője. Egy ősnacionalista például bizonyosan ismeri a román nemzeti zászlót annyira, hogy nem fordítva teszi be, mint az oldalon szerepel, hanem a helyes kék-sárga-piros sorrendben. Furcsa az is, hogy cikkünk írásának időpontjában, péntek délután ötkor még mindig elérhető az átírt oldal, noha az ilyesmi nem vet túl jó fényt a megcsúfolt intézményre. A defacelt, megváltoztatott oldalakat többnyire azonnal leveszik, amint fény derül a törésre. A betörő kiléte tehát továbbra is kérdéses.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?