Ivó, Milán
EUR 383,35 Ft
USD 365,65 Ft
6 °C
26 °C

Egy éve zajlik a román-magyar crackerháború

2002.02.15. 16:56
A Határon Túli Magyarok Hivatala weboldalának feltörése a közel egy éve zajló román-magyar crackerháború egyik csúcspontját jelenti. A Ziua című román napilap csütörtöki száma szerint a háborút egy húszéves kolozsvári egyetemista, Ligiu Vasile Uiorean indította tavaly februárban a Nemnemsoha.hu című revizionista weboldal ellen.
A magát nacionalistának tartó, az Új Jobboldallal szimpatizáló Uiorean a Ziua riporterének e-mailben azt írta, régóta idegesítik a magyar revizionista oldalak, ezért próbált szervezkedni ellenük. Meg is próbálta feltörni a Nemnemsoha.hu-t, kísérlete azonban visszafelé sült el: az oldal rendszergazdája elfogta levelezését és meg is jelentette az oldalon.

Pénzjutalom oldaltörésért

Az elfogott levelezésből kiderül, hogy Uiorean Igu álnéven február 1-én a román RoCrack hacker-levelezőlistán pénzjutalmat ajánlott a Nemnemsoha.hu feltöréséért. A felhívásra többen is jelentkeztek, a Ziua információi szerint mintegy húsz jobboldali román cracker lépett szövetségre az ügy érdekében. Közben a magyar crackerek is ellentámadásba lendültek, célpontjuk az Új Jobboldal (Noua Dreapta) mozgalom oldala, mely a www.nouadreapta.cjb.net nevű oldalon jelenleg elérhetetlen.

A román crackerek március 8-án próbálkoztak ismét, ezúttal is sikertelenül. Tavaly nyáron azonban sikerült hozzájutniuk a magyar oldal jelszavaihoz. A Transindex szerint több próbálkozás után IGu egy szlovák hackerrel vette fel a kapcsolatot, aki november 5-én ingyen fel is törte a szervert. Az oldal tartalmát módosították, és a szerverről olyan dokumentumokat töltöttek le, melyek szerintük "románellenes akciókat" mutattak be.

A román rendőrség közbelép

A román crackercsoport hazafias felbuzdulással a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) e-mail címére küldte el a letöltött irományokat. A Transindex szerint ekkor kezdett nyomozni Uiroean csoportja ellen a román rendőrség, lefoglalták négy számítógépét. Ezzel Uiorean gyakorlatilag harcképtelenné vált, egy konstancai csoport azonban jelezte, hogy átveszi a feladatot. Extremist néven levelező vezetőjük bejelentette, hogy következő célpontjuk a Trianon.Tarsasag.hu nevű oldal.

A lap szerint a Trianon.Tarsasag.hu szerverét az Axelero hostolja, a szóban forgó domainnevet a Trianon Társaság regisztrálta. Úgy tűnik, a konstancai csoport be is váltotta a fenyegetést, mert az Axelero rendszergazdái a Ziua szerint megerősítették a társaság honlapjának védelmét. A domain tulajdonosai pedig panaszt tettek a budapesti rendőrségen, és azt várják, hogy a támadók azonosításáért lépjen kapcsolatba a romániai hatóságokkal.

Ki törte fel a HTMH oldalát?

A Határon Túli Magyarok Hivatala elleni pénteki támadás feltehetően ennek a cyberháborúnak az egyik csatája, melyet a románok nyertek. Nem egyértelmű azonban, hogy valóban román az átírt oldalak szerzője. Egy ősnacionalista például bizonyosan ismeri a román nemzeti zászlót annyira, hogy nem fordítva teszi be, mint az oldalon szerepel, hanem a helyes kék-sárga-piros sorrendben. Furcsa az is, hogy cikkünk írásának időpontjában, péntek délután ötkor még mindig elérhető az átírt oldal, noha az ilyesmi nem vet túl jó fényt a megcsúfolt intézményre. A defacelt, megváltoztatott oldalakat többnyire azonnal leveszik, amint fény derül a törésre. A betörő kiléte tehát továbbra is kérdéses.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek