Alfréd
-2 °C
2 °C

Helyreigazítás

2001.02.16. 21:05
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2001. január 18-án kelt ítéletében az alábbi szöveg közlésére kötelezte az Indexet:
,,2000. december 11-én megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Telnet, illetve a cég egyik munkatársa regisztrálta saját részére az Index ingyenes levelezőrendszerének, valamint a Compfair számítástechnikai vásárnak a domainjét. Ezzel szemben a való tény az, hogy a Telnet saját szolgáltatásának regisztrált az Index levelezőjéhez hasonló domainnevet, a compfair.hu domain regisztrációjában pedig csak regisztráló internetszolgáltatóként vett részt."

Helyreigazított cikkünkben azt adtuk hírül, hogy a Matávnet Origo portálja - mivel egy bírósági ítélet rövidebb időre eltiltotta az Origo név használatától - néhány napig ,,[*****], az ötcsillagos portál" néven futott, de amikor az xxxxx.hu domainre beadta regisztrációs kérelmét, kiderült, hogy a Telnet három nappal megelőzte. A Telnet Rt. közleménye szerint előzékenységből regisztráltatta a domaint, és azt átadta a Matávnetnek. Korábban hasonlóképpen jegyeztette be a cég az atvago.hu domaint, néhány nappal azután, hogy az Index bejelentette: Átvágó néven online játékot indít.

A konkrét helyreigazítási szövegben érintett érdekes regisztrációk története azonban régebbi: 1999 októberében Gautier Tamás, a Telnet Kft. akkori tartalomfejlesztési igazgatója az Extra 7 Bt. beltagjaként, a bt. nevében regisztráltatta a compfair.hu domainnevet. Korábban lapengedélyt kért és kapott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától egy Comp.fair című újságra, amely egyébként sohasem jelent meg. (Akkoriban, az internetes domainregisztráció felszabadítása előtt, ez, a lapengedélyes regisztráció volt a legelterjedtebb módszer arra, hogy valaki bizonyítsa a regisztrátornál, hogy jogosult a névre. Lapengedélyt pár ezer forint ellenében gyakorlatilag bármire adott a minisztérium.)

A Compfair akkor már évek óta az egyik legnagyobb hazai számítástechnikai vásár volt, annak rendezője, a Compexpo Kft. 1998 nyarán viszont hiába próbálta domainként regisztráltatni a vásár nevét, az Elender csak védjegyokirat birtokában vállalta volna a regisztrációt. Az internetes terepen tapasztalatlan Compexpo nem ismerte a lapengedélyes trükköt, hanem megindította a hosszadalmas védjegyeztetési eljárást. A védjegyokiratot csak 1999. december 1-én kapta kézhez, de akkor a domain már régen az Extra 7 Bt. birtokában volt. A compfair.hu oldalt addigra több mint százezren látogatták meg - hiába: azon csak egy számláló, egy emailcím cím, valamint az obligát ,,under construction" felirat volt. A Compexpo Kft. 2000. október 19-én pert indított az Extra 7 Bt. és a Telnet Kft. ellen a fogyasztók megtévesztése, valamint a tisztességtelen verseny tilalmának megszegése miatt.

A nagy sajtónyilvánosságot kapott per 2000. december 20-án megegyezéssel zárult: Gautier (aki időközben elhagyta a Telnetet) az Extra 7 Bt. képviseletében átadta a domaint a Compexpo Kft.-nek.

Az Index 1999. október 3-án indította el Imail néven levelezési szolgáltatását, amelyet az imail.index.hu cím alatt futtatott. 1999. december 13-án a Telnet Magyarország Kft. regisztráltatta saját levelezőrendszere számára az imail.hu domaint.