Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A hencidai doménzsonglőr esete az ékezetekkel

2005.04.27. 17:08
Furfangos médiahekk ötlete fogalmazódott meg április elején egy minibétében: a H.I.A.C. 2004 elhatározta, hogy bejegyezteti több ismert napilap, televíziós műsor és rádióadó ékezetes doménjét. A szálak Hencidára vezetnek.

Jól ismert nyomtatott és elektronikus sajtóorgánumok, napi-és hetilapok, rádióállomások, tévéműsorok ékezettel írt doménneveit próbálta bejegyeztetni április elején egy hencidai székhelyű minibété, feltehetően azért, hogy később eladja azokat jogos tulajdonosaiknak. A www.magyarhírlap.hu, népszabadság.hu és a napigazdaság.hu doménnevek regisztrációját a Csúcs.hu Kft. intézte, az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) azonban a kéthetes várakozási idő elmúltával visszautasította a bejegyzési kérelmet.

A Csúcsnál viszont több doménnév még most is várólistán van - ha az érintettek nem reagálnak időben, megeshet, hogy pénzért kell visszavásárolniuk a nevükre utaló domént, vagy bíróság elé kell vinniük az ügyet.

Biztonságos bürokrácia

Ékezetmizéria
Az ékezetes doménnevek, amelyeket Magyarországon 2004 márciusa óta lehet bejegyezni, valójában virtuális nevek: a speciális karaktereket egy szabvány szerint átalakítják, hiszen a doménnév-rendszer nem tudná értelmezni a magyar (vagy akár cseh, francia és kínai) betűket. A szabvány szerint az ékezetes népszabadság.hu megfelelője "xn--npszabadsg-04a1g.hu", a magyarhírlap.hu-é pedig "xn--magyarhrlap-ucb.hu". A speciális jelsorozat dekódolását a felhasználók gépén futó e-mailkliensek és böngészők végzik, ezért sincs sok értelme ékezetes domént választani olyan szájtoknak, amelyeket külföldi olvasóknak szánnak, és az e-mailcímekből is jobb, ha kimaradnak a speciális karakterek.
Ékezetes doménneveket Magyarországon egy éve lehet bejegyezni, és a haszonban bízó szemfüles doménbrókereket a jelek szerint az sem riasztja el, hogy az ISZT tanácsadó testülete rendre visszautasítja azokat az igényeket, amelyek nyilvánvalóan védjegybitorlásnak minősülnek.

"Nem látok bele ezeknek az embereknek a lelkébe" - mondta Hildebrand Krisztián, a Csúcs.hu ügyvezető igazgatója. "Nyilván hallanak a fantasztikus történetekről, hogy ki hány milliót keresett. A magyar rendszer ebből a szempontból jó, viszont [a szigorú szabályok miatt] nem lehet online regisztrálni, ezért nyögvenyelős és bürokratikus a regisztráció" - mondta Hildebrand. A Csúcs.hu a legtöbb regisztrátorhoz hasonlóan nem vizsgálja egy-egy doménbejegyzés törvényességét ("nem vagyunk bíróság" - mondta az ügyvezető), ráadásul anyagi érdekük is fűződik ahhoz, hogy egy-egy domén átmenjen a rostán.

"Ezek mindennapos esetek" - mondta Koleszár Péter, a szintén regisztrációval foglalkozó miskolci Microware Kft. tulajdonosa. "Vannak olyan domének, amelyek átcsúsznak, a bejegyző pedig onnan már nyeregben van." Koleszár utánanézett: az ékezetes domének tavalyi bevezetése óta csak a népszabadság.hu-t kilencszer próbálták bejegyeztetni, de a próbálkozások mindig lepattantak az ISZT védelmi rendszeréről.

Hideg vizet isznak rá

Doménbejegyzés
Az igény bejelentése után kéthetes várólistára kerül a bejegyzendő domén. Ha ez alatt az idő alatt senki nem formál rá jogot, az Internetszolgáltatók Tanácsa nyilvántartásba veszi, ha pedig valaki jelentkezik érte, az ügy az ISZT által felkért tanácsadó testület elé kerül. Akkor azonban viszont a két hét leteltével kap valaki észbe, és az ISZT-n is átcsúszik az ügy, már csak bíróság előtt próbálhatja visszaperelni a domént. A lejárt szavatosságú doménnevek két hónapra a "törlés előtti parkolás" állapotába kerülnek. Ha az eredeti bejegyző ez alatt az idő alatt meggondolja magát, még visszaszerezheti doménjét, a hatvanegyedik naptól viszont bárki előtt szabad a pálya. A most parkoló domének között olyan kívánatos gyöngyszemek akadnak, mint a tapétafutár.hu, a kozponti-porszivo.hu. a magyarkungfuakademia.hu vagy a mikes.hu.
A hencidai bété egyetlen beltagját, Lázár Pétert sem az Indexnek, sem azoknak nem sikerül elérniük, akiknek kisebb-nagyobb összegekkel tartozik. Koleszár elmondta, hogy a H.I.A.C. 2004 Bt. őket is megkereste a bejegyzések ügyében, de cége visszautasította a megbízást, mert a bété már így is több tízezer forinttal tartozik a Microware-nek. Mivel a cég képtelen a pénzéhez jutni, a bété webszájtjának, a hiac.hu-nak az üzemeltetését is felfüggesztette. "Hideg vizet iszunk rá" mondta Koleszár.

Hildebrand elmondta, hogy a doménigénylőknek legalább a fele vagy nem fizet a Csúcsnak, vagy csak jóval a határidő lejárta után egyenlíti ki számláját . Az ügyvezető szerint a bankok tiltólistáihoz hasonló védelmi mechanizmusra lenne szükség, mert egyes bejegyzők regisztrátortól regisztrátorig vándorolnak. "Van száz regisztrátor" - mondta Hildebrand - ,"valaki akár száz évig is ellehet úgy, hogy a kutyának nem fizetett."

A szálak Hencidára vezetnek

A százezer forintos jegyzett tőkéjű HIAC székhelye a cégnyilvántartás adatai szerint a Hajdú-Bihar megyei Hencidán van. Az 1325 lelkes faluban tizenöt egyéni vállalkozó mellett egy káefté és hét bété működik. A helyi polgármesteri hivatal munkatársa az Indexnek azt mondta, személyesen ismeri a cég egyetlen beltagját, "a fiatalabb Lázár Pétert", de a bété tevékenységéről nem tud semmit, azt pedig, hogy a cég fizet-e bármilyen helyi adót, nem árulhatja el. A domain.hu-n kapcsolatként Lázár Péter neve szerepel, de az ott megadott vonalas telefonszám nem él, és a Matáv nyilvántartásában sincs benne.

Ez bosszantja a nagyrébei illetőségű Dr. Lakatos Gyulát is, aki hónapok óta képtelen elérni Lázárt. Dr. Lakatos elmondta, hogy a HIAC Bt. kültagjaként ügyvéd jelenlétében 600 000 forintot adott kölcsön Lázárnak, aki azóta eltűnt. "Nem hív, nem keres" - mondta Lakatos, aki a doménügyről nem hallott, viszont a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentette a doménzsonglőrt. A nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, Lázárt csak tanúként hallgatták meg, és az ügyet vádemelési javaslat nélkül lezárták.