Bernadett
-2 °C
4 °C

Terjed az online hipochondria

2004.02.09. 21:51
Az egészségük miatt aggódó hipochonderek az Egyesült Államokban elsősorban az internetről szereznek információkat vélt betegségeikről, Magyarországon azonban még nem terjedt el a kiberhipochondria.
Felmérések szerint az orvosi rendelőket felkereső páciensek egyharmada teljesen egészséges, míg öt százalékuk valamilyen képzelt betegséggel rendelkezik. A hipochondria kialakulása részint annak köszönhető, hogy elképesztően sok információ áll a rendelkezésünkre, különösen az interneten.

"Egyre több olyan embert látok, aki az interneten vagy a magazinokban látottak alapján kezdett el aggódni az egészségi állapota miatt. Az információ burjánzása miatt az emberek tüneteket vesznek észre magukon, és elhiszik, hogy betegek" - mondta el az Independent című brit lapnak Richard Stern pszichiáter.

Szabályozatlan terület

Bár a tévében és az újságokban is lehet olvasni a betegségekről, korántsem olyan mennyiségben, mint az interneten. Szakértői becslések szerint jelenleg körülbelül százötvenezer oldal foglalkozik az egészségünkkel, és a számuk hétről hétre nő. A gondokat csak tetézi, hogy nemcsak orvosok hozhatnak létre ilyen oldalakat, hanem az eladásaik növelésében érdekelt gyógyszerészeti cégek és lelkes amatőrök is, írta az Independent.

Internetfüggők

A Harris Interactive piackutató cég kimutatta, hogy az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 78 százaléka - mintegy 109 millió ember - évente legalább egyszer meglátogat valamilyen orvosi weboldalt. Kétharmaduk rendszeres felhasználó, ráadásul ők elsősorban az interneten keresnek választ a betegségekkel kapcsolatos kérdéseire. A kutatók ezeket a hi-tech hipochondereket nevezték el kiberhondernek.

A kiberhonderek egy része kevésbé hisz saját háziorvosának, mint az online információknak, és csak azt a véleményt fogadja el, amely megerősíti korábbi elképzelését.

Nálunk nem ismerik

Információnk szerint Magyarországon még nem készült átfogó kutatás az orvosi oldalak népszerűségéről. Az Indexnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő pszichiáter elmondta: mindig megkérdezik a pácienstől, hogy honnan szerezett információkat a vélt betegségeiről, de még szinte senki sem említette forrásként az internetet.