Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Online képzik magukat a hipochonderek

2002.05.14. 13:24
A tavalyi 97 millióval szemben az idén már 110 millió amerikai keresett fel olyan weboldalakat, ahol egészséggel kapcsolatos információkat szerezhetett. Ez azt jelenti, hogy az internetező felnőtt lakosok 80 százaléka (azaz a teljes felnőtt népesség 53 százaléka) keres fel egészségüggyel kapcsolatos weboldalakat.
Ezek az adatok a 'Harris Poll' elnevezésű, az Egyesült Államokra kiterjedő felmérés eredményeként születtek, amelyet 2002 márciusában telefon segítségével folytattak le - írja az Infinit hírlevél, az ITTK kiadványa. A felmérésben 707 olyan 18 éven felüli lakost kérdeztek meg, akik különböző helyekről - otthon, iroda, iskola, könyvtár, egyéb - interneteztek Amerika-szerte.

Cyberhonderek a netorvosnál

A Harris Interactive új fogalmat alkotva egyszerűen csak "cyberhonderek"-nek nevezte el azokat, akik - akár csak alkalmanként - egészségügyi oldalakat látogatnak. Őket a következőképpen lehet jellemezni: átlagosan havonta három alkalommal keresnek fel ilyen témájú oldalakat, és általában kereső programok segítségével találják meg ezeket a lapokat, nem pedig tudatosan választják ki őket.

A megkérdezettek 18 százaléka mondja azt, hogy gyakran látogat egészségügyi kérdésekkel foglalkozó weboldalt, 35 százalékuk néha és 27 százalékuk szinte alig. Ez pedig összességében 80 százalék - számokban kifejezve mintegy 110 millió cyberhonder országszerte. (Ez a szám 1998-ban még csak 54 millió, 1999-ben 69 millió, 2000-ben pedig 97 millió volt.)

Fiatal és jól képzett betegek

A cyberhonderek általában fiatalabbak és jobban iskolázottak, mint a lakossági átlag. 82 százalékuk 18 és 29 év között van, 84 százalékuk diplomás, és 77 százalékuk átlagos évi jövedelme meghaladja a 75 000 dollárt.

Az adatok azt mutatják, hogy az internetezők egyre szélesebb tömege használja arra a netet, hogy a különböző betegségekről és gyógymódokról felvilágosítást kapjon, vagy hogy ezek segítségével egészséges tudjon maradni. Az is világosan kiderült, hogy egyre nagyobb szükség van arra, hogy ezek az oldalak és portálok gyorsan és könnyen elérhetővé váljanak.

A felmérésből az is kiderül, hogy a cyberhonderek szívesebben keresik fel a témában az egyetemek, a kormány vagy ismert egészségügyi intézmények weboldalait, mint a szimpla e-egészség oldalakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!