Kamu volt a lakodalmasrockdalszövegíró-tanfolyam

2005.06.16. 20:45
Mégsem indul lakodalmasrockdalszövegíró-tanfolyam, noha a hirado.hu és a Napi Ász is megírta. Pedig milyen jó lett volna negyvenezerért az iskolapadban röpdolgozat formájában elemezni a "Kombiné, kombiné, a csipkés kombiné, még az éjjel fölhajtom majd én..." kezdetű szöveget, vagy megbukni az "Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék" miatt. Ugye milyen szürreális? Azért most kicsit szomorúak vagyunk, mert ez nem lesz, hoax (interneten terjedő átverés) ez, éppen olyan mint a legutóbb a véradós, ami megbénította vérellátó-rendszert.

A tanfolyam a kamu felhívás szövege szerint azért lett volna jó, mert bárki "elsajátíthatta volna az igényes és piacképes lakodalmas rock dalszövegírás technikáit, fortélyait, és kapcsolatokat építhetett volna ki más, a lakodalmas rock műfajában »utazó« zenésztársakkal, dalszövegírókkal".

Jól hangzik, de sajnos ez az egész csak átverés, vagy ahogy a szerző mondja, médiahack, éppen az a lényege, hogy ki veszi be, és ki hozza le. A szájtfenntartó így teszteli a médiát a források kezelésével kapcsolatban.

Hakapeszimakizmus és a hirado.hu

A hirado.hu például modern Hiszékeny Úr volt, bevette a lakodalmasrock-dalszövegíró hakapeszimakizmusát, és a forrás ellenőrzése nélkül "Már megint mit találtak ki?" címmel cikket jelentetett meg a kezdeményezésről. A szöveg a két - amúgy nem létező - figurát forrásmegjelölés nélkül szakértőként mutatta be. "Lakodalmas rock dalszövegíró tanfolyamot indított két szakember: Párkányi Gusztáv és Vecsés Zoltán. Elmondták: a műfaj sikerét bizonyítja, hogy a zenei slágerlisták élén számos lakodalmas rockzenekart találhatunk" - fogalmaz a hirado.hu csütörtöki cikke.

"Ezek a kamu oldalak, történetek, képek általában emailben terjednek, vagy vicces, komolytalan honlapokon jelennek meg őket, de gyakran előfordul, hogy a hagyományos médiumok, újságok, tévéműsorok is átveszik ezeket a híreket" - állítja az ilyen hoaxok - vagyis internetes átverések - leleplezésére szakosodott városilegenda-blog, az Urbanlegends szerzője, aki egyébként maga is újságíró.

"Az interneten megjelenése óta az igazi probléma már nem az információ megszerzése, hanem a hitelesség ellenőrzése" - állítja az Urbanlegends szerzője. Szerinte a hagyományos média gyakran hitelesnek fogad el ismeretlen forrásból származó híreket is, például nem is olyan régen még a Magyar Távirati Iroda is beszámolt a gps-követővel ellátott tangáról, ami később átverésnek bizonyult.

Városi legendák

Az Urbanlegends tulajdonosának segítségével sikerült eljutnunk a médiahack titokzatos kiötlőjéhez is, aki ugyan még a keresztnevét sem árulta el, de állítólag a médiában dolgozik. A rejtélyes szerző görcsös igyekezettel próbálta elhitetni velünk, hogy a mediahack alkalmából még egy lakodalmasrock-kazettát, is készített, de mi az ilyen ellenőrizetlen tényközléseket már fenntartással kezeljük, és erre buzdítjuk olvasóinkat is.

"Már volt egy-két próbálkozásom, például én csináltam az Ultrakonzervatív Magyarok Csoportjának blogját, ami ugyan csak viccnek indult, de mégis mindenki komolyan vette" - állítja a médiahacker, aki több kamublogot és honlapot is összehegesztett az elmúlt pár hónapban.

"A lakodalmas rock dalszövegíró tanfolyamot hirdető honlapot öt-hat nap alatt találták meg a netezők, először a Szánalmas.hu-n jelent meg, onnan terjedhetett el a híre" - teszi hozzá titokzatos hackerünk, aki ugyan nem tudja, hányan nézték meg a honlapot az utóbbi hetekben, mivel az ingyenes látogatottságmérő értelmezhetetlen adatokat adott, de a látogatók ip-címeinek figyelése alapján az összes magyar média végigböngészte a minimalista referenciamunkákat is tartalmazó oldalt.

Titkolózó médiahacker

"Egyedül a Napi Ász hívott fel, de az újságíró nem akart személyesen találkozni velem, sőt az oldalon található nyomokat sem ellenőrizte le, így például nem nézett utána, hogy tényleg írtam-e dalszövegeket Bódi Gusztinak" - fogalmaz a médiahacker, aki ezen kvül azt is állítja, hogy már a Tv2 és az RTL Klub munkatársaival is beszélt, mint Vécses Zoltán tanfolyamvezető, sőt a Tv2-től az Aktív és a Napló munkatársai is megkeresték, neki kellett szólnia, hogy a két stáb keresztbe dolgozik. A Rádió1 pedig a sztárhírek között még akkor is lehozta a hírt - a Napi Ászra hivatkozva - amikor már fent volt a honlapon csupa nagy betűvel, hogy kamu volt az egész.

"Végül mégis lelepleztem magam, mivel féltem, hogy a tévések felhívják az oldalon referenciaként felsorolt zenészeket, és így meghiúsul a médiaheck" - szabadkozik az ál-Vécses Zoltán, bár azt nem árulja el, hogy miért csökkenti egy médiahack értékét, ha végül mégis összedől.

Persze egy médiahackekről szóló cikkben nagy körültekintéssel kell kezelni minden információt, ezért mi sem hittük el csak úgy, hogy a telefonon jelentkező fiatal hang ajándékozta meg az internetet például a "Szellőrózsa, esti fátyol / tudom betyár, hogy csajra vágyol" refrénű fiktív lakodalmassal, így bizonyítékot követeltünk. Médiahackerünk kérésünkre tíz perc alatt megváltoztatta a Lakodalmasrockdalszövegíró-oldal betűinek színét, így bizton állíthatjuk, hogy ő a médiahacker, vagy legalábbis tudja a honlap belépési kódjait.  • Hírek
  • Bankszámla