Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Otthon interneteznek a leggyakrabban

2002.10.29. 11:23
Jelenleg 2,2 millió felnőtt rendelkezik otthon személyi számítógéppel, de közülük csak 560 ezren férnek hozzá otthon az internethez. Számuk azonban várhatóan jelentősen növekszik, ugyanis további 426 ezren terveznek új otthoni internet-előfizetést a következő egy-két évben. Többek között ezt állapította meg a Netsurvey Internetkutató Intézet Magyar Online Monitor című kutatása.
A számítógépek otthoni elterjedtségének megoszlásánál a legnagyobb különbségek vagyoni helyzet szerint tapasztalhatók. Amíg ugyanis a lakosság legtehetősebb 30 százalékába tartozókra jut az összes személyi számítógép 75 százaléka, addig a legszerényebb csoportot alkotó egyharmad birtokában lévő komputerek aránya az 1 százalékot sem érik el.

Nagyok a különbségek iskolai végzettség szempontjából is. Hiszen a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek mindössze 16 százaléka használ lakásában számítógépet, viszont a diplomások között ez az arány 65 százalék.

Ötvenévesnél fiatalabbak neteznek otthonról

Kor szerint az 50. életév a választóvonal. Az annál fiatalabbak körében felülreprezentáltak az otthon komputerezők, az idősebbeknél viszont alulreprezentáltak. Lakóhely szerint kiemelkednek Budapest mutatói, de Pest megyében és az észak-, illetve közép-dunántúli megyékben is átlagot meghaladó a számítógéppel felszerelt háztartások aránya.

Sokat lógnak a hálón az otthoni felhasználók

A számítógéppel rendelkezők, illetve a beszerzését tervezők mutatói azért fontosak az internetes szolgáltatók számára, mert az úgynevezett "heavy user"-ek, azaz hetenként legalább kétszer internetezők aránya az otthoni gépek használatánál a legmagasabb.

Ezt bizonyítja az internetezők megoszlása intenzitás szerint. Amíg az internethez hozzáférők 20 százaléka lép ki a világhálóra naponta, 19 százaléka pedig többször egy héten, addig az otthoni pc-vel rendelkezőknél ez az arány már 26, illetve 21 százalék.

Gyakoriság Internet hozzáféréssel rendelkezők általában Internethez hozzáférők otthoni pc-vel
Naponta 32 21
Többször egy héten 20 25
Hetenként 25 24
Ritkábban 23 30
Az internethez hozzáférők használatának megoszlása intenzitás szerint százalékban. (Forrás: Netsurvey Internetkutató Intézet - Magyar Online Monitor)

Közel 400 ezren tervezik számítógép vásárlását

A Magyar Online Monitor a 15 éves és idősebb felnőtt lakosságot több szempontból reprezentáló 14 000 fő személyes megkérdezésével tárta fel a helyzetet, 2002 első félévében. PC vásárlását a következő egy-két évben a teljes lakosság 5 százaléka tervezi, azaz 380 ezer ember. Közülük kiemelkedik a 18-39 évesek és az aktív dolgozók aránya, továbbá azoké, akik 3-14 éves kor közötti gyermeket nevelnek. Mintegy 426 ezer ember tervezi új otthoni internethozzáférés vásárlását a következő egy-két évben,

Településtípus Van pc-je Tervez venni
Budapest 33 30
Megyeszékhely 26 20
Város 23 27
Község 18 24
Az Internethez hozzáférők közül a pc-vel rendelkezők, illetve a vásárlását tervezők megoszlása településtípus szerint százalékban. (Forrás: Netsurvey Internetkutató Intézet - Magyar Online Monitor)

Az internethez hozzáférő 1,6 millió felnőtt kétharmada, egymillió ember rendelkezik személyi számítógéppel. További 8 százalék, mintegy 130 ezer személy tervezi pc vásárlását a következő egy-két évben.