Márk
13 °C
28 °C

Honlapozó - terítéken a Sansz

2001.10.16. 17:48
Weblapkritikai rovatunk első áldozata a Sansz alapítványi információs központ honlapja. A lap szerkezete, navigációja a '90-es évek elejének amerikai egyetemi weboldalait idézi. El kell ismerni, hogy az oldalak készítői anyanyelvi szinten beszélik ezt az archaikus webnyelvet, de talán mégis érdemes volna váltani.
Huh! Bevallom, ilyen viharos érdeklődésre nem számítottam. Mielőtt tehát belevágnék az írásba, tisztázni szeretném, hogy itt is a háziorvosi rendelőkben megszokott rend érvényes: A vizsgálat az érkezési sorrend szerint történik, elsőként pedig a Sansz alapítványi információs központ jelentkezett.

Rendszeresen frissített, nagy mennyiségű információ

Non-profit szolgáltatásról lévén szó a dicséreten kívül nehéz mit mondani. Rengeteg információ, időnként frissül is, a készítőket el lehet érni, mi kell még. A frissülés egyébként idehaza sajátos fogalom. Ha egy vállalati honlap egy hónappal a vezérigazgató leváltása után kicseréli a címlapot uraló fotót, az már rendszeres frissülésnek minősítendő.

A Sansz persze nem hibátlan. Legnagyobb baja talán a rettentő hosszú URL. Elképzelem, hogyan hangzana ez egy rádióreklámban... Szóval sansz helyett ez így snassz. (Bocs.)

Gyakran találkozom olyan információs webhelyekkel, ahol a nyitóoldalról éppen az információ hiányzik. A kezdőoldal legfontosabb szerepe a valahogy odacsalogatott vagy véletlenül odapottyant látogató megtartása. Az információmentes oldal viszont éppen a látogató elriasztásának legjobb módszere. A Sansz készítői is elkövetik azt a hibát, hogy legértékesebb helyükön, a nyitóoldalon nem helyeznek el friss információkat. Kedves Sansz, a címnek (logónak) a fejlécben, a támogatóknak pedig valahol a periférián a helye!

Működő, ám ódivatú szerkezet

A Sansz szerkezete, navigációja a '90-es évek elejének amerikai egyetemi weboldalait idézi. El kell ismerni, hogy az oldalak készítői anyanyelvi szinten beszélik ezt az archaikus webnyelvet, de talán mégis érdemes volna váltani. A hazai pályán viszont szinte ismeretlen, elegáns megoldás, hogy a kereset szerkezetet nem erőszakolják a gyanútlan látogatókra, hanem a kerethívők számára választhatóvá teszik azt.

A link-dzsungelen alapuló szerkezet viszont a kezdők, illetve a korszerűbb oldalakon felnőtt generációk számára egyaránt nehezen átjárható. Viszont igen gyors. Az elveszettségben némi támaszt nyújthatna egy jó kereső, de még rosszat sem sikerült találnom. Hasonló a helyzet a honlaptérképpel (site map) is.

Persze, tudom, hogy egy profi adatbázis kialakítása, karbantartása még több munkát, pénzt igényelne, de a Sansz számára ez az egyetlen továbbvezető út.

Weblapkritikai rovatunkban az olvasók által beküldött weboldalakat elemezzük. A fair verseny érdekében olyan oldalakat várunk, melyekhez a beküldőnek valamilyen köze van, például az illető cég alkalmazottja, vagy ő tervezte az oldalt. Kritikánk könyörtelen, de igazságos lesz.