Auguszta
-4 °C
2 °C

Nagyító alatt Video lapja és az Ajaxportál

2001.10.25. 15:52
A '90-es évek közepe óta annyira elüzletiesedett az internet, hogy szinte már meg is feledkeztünk a web alapműfajáról, a személyes honlapról. A jelentkezési sorrendet szigorúan betartva most két háziipari honlap került egymás mellé (alá). Bár mindkettő ellenszolgáltatás nélkül, amatőr lelkesedésből készült, igen eltérő műfajt képviselnek.
Video honlapjának elsődleges üzenete, hogy tulajdonosa, készítője Video (Varga Gábor) igen sokoldalú ember. Novellák, versek, programok, fotók, videók, extrém sportok szépen megférnek egymás mellett az ingyenes honlapfarm oldalain. Bár a Honlapozó célja nem lélektani elemzések készítés, azt hiszem nem tévedek, ha azt állítom, hogy a családon és szűk baráti körön kívül is terjesztett személyes honlap egészséges exhibicionizmusra utal.

Nos, Video irodalmi, művészeti próbálkozásainak megítélése nem dolgom, a versekbe belekukkantva legfeljebb az jutott eszembe, hogy vajon az internetnek köszönhetően csökkent-e az irodalmi lapok, folyóiratok szerkesztőségébe beküldött kéziratok mennyisége.

Videó honlapja

Borzasztó színvilág

Nem tudom megítélni a közölt programok minőségét sem, az viszont hamar kiderült, hogy Video sokoldalú tevékenységének nem a honlaptervezés a legerősebb oldala.

A legszörnyebb talán a háttér. (Gyerekkoromban az iskolai csomagolópapírt szívta ki a nap májusra erre az árnyalatra.) Csak szerencsétlen tévedésnek minősíthetem, hogy a linkek is hasonló színt kaptak. Nehezen olvashatók és nem egyértelmű, hogy link van mögöttük. Tudom, csúnyák, a standard, kék színű, aláhúzott linkek, de bármilyen szövegből jól kiugranak, egyértelműen mutatják, hogy innen lehet elrugaszkodni.

Video szeret fényképezni, sok képe van. Nem értem, hogy a menü tetejére miért olyan fotót választott, amelyik erősen alulexponált, ráadásul ebben a gyufacímke méretben élvezhetetlen?

Ja, és ami a legfontosabb: A tulajdonos elfelejtett címet adni saját honlapjának. Az oldal tetején futó "fényújság" ezt a szerepet nem tölti be. A futó szöveg legfeljebb valami rendkívüli hír, akció közlésére való, arra sem túl hatásos, erősen közhely-gyanús megoldás, címként való alkalmazása jóindulattal is csak tévedésnek nevezhető.

Video honlapja a statisztikák és a Fórum tanúsága szerint komoly olvasótáborral rendelkezik, mindenképpen érdemes folytatni!

Informatív az Ajaxportál

Szintén hobbioldal, mégis egészen más műfajt képvisel az Ajaxportál. Ahogy ezt sejteni lehetett, ez az oldal nem a tisztítószerekről, hanem a holland focicsapatról szól. Én a csapatról nem sokat tudok, az mégis hamar kiderült számomra, hogy az "Ajax Baráti Kör hivatalos honalján" minden információ megtalálható, amit az Ajaxról tudni lehet és érdemes. Az információtömeg szervezése igen jó, a tájékozódás egyszerű. Táblázatok, kérdőív, linkcsere - mi kell még? Hát, annak örültem volna, ha a Fórum helyett nem hibaüzenetet kapok, de hát semmi sem tökéletes_

Ajaxportál

Hiba lehet az Ajaxportál marketingjével is. A napi forgalom olyan alacsony, hogy arra gyanakszom, készítői szándékosan titokban tartják a honlapot. (Nem kellene.) A közvéleménykutatók adatai szerint az internet nem tartozik a hazai sportrajongók legfontosabb információforrásai közé, de azért napi tíznél több Ajax-rajongót össze lehetne szedni valahogy.

Szerzőnk a Dotkom Internet Consulting munkatársa.