Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Reménytelenség.hu

2001.04.24. 14:00
Egy nagy mosolygós neonfej néz lefelé a mozgólépcsőn. Láthatóan nem reklámoz semmi konkrétat, viszont az áll mellette, hogy www.ifjusag.hu, és azt állítja, hogy "fiatalság, reménység". Webkritika egy feltörekvő minisztérium oldaláról.
Fogalmam sincs, milyen jellegű munka folyik az Ifjúsági és Sportminisztériumban. A sors durva szeszélye során eddig csak különféle gyengén cincogó médiaakciókkal találkoztam, és az Ifjuság.hu megtekintése nem változtatott a helyzeten.

"Fiatalság, reménység"

- szól hozzánk a mosolygós anigif szlogen, egyértelművé téve, hogy az oldal azért jött létre, hogy lebeszélje a fiatalokat a kivándorlásról. (Ez volt a szlogenje egy tavalyi sikeres fiatalokat díjazó pályázatnak is.) Ráadásnak az alkotók még egy sokatmondó Konfuciusz idézetet is lekértek a Happy End irodalmi közhelyadatbázisából, hogy legyen.

Fiatalság, kárpótlás
forrás: ifjusag.hu
A dizájnt készítő Mirai Interactive portfóliójában portálként szerepeltetett oldal első ránézésre az esztétikusabbak közé tartozik: a mozgó dolgok a kor követelményeinek megfelelően elkülönülnek. A tartalom (amiből amúgy sincs sok) nem zsúfolódik, hanem véletlenszerűen szóródik szét az oldalon. Az egyetlen biztos pont a mindenhol ott vigyorgó kék lánykafej.

Bár a framek használata vagy a látogatók számának rögeszmés kiírása pár éve már amatőrizmusnak minősül, ezt még a Mirai egyéni megközelítésének, esetleg a megrendelő láma követelőzésének számlájára írhatjuk. A kék lánykafej azonban test nélkül csüng a nyitóoldal tetején, ha azzal vert meg minket a jóisten, hogy Netscape-t használunk - ráadásul a további oldalakat nem is tudjuk meglátogatni. Aki még bírja a szörnyűségeket, és bemerészkedik a forráskódba, találhat még egy kedves meglepetést: a nyitóoldallal együtt letöltődnek a névnapok az év minden napjára (háromszázhatvanöt tételes listára tessenek gondolni).

Pályázatok, csevegés

Az Ifjusag.hu tartalma nagyjából az ISM honlapjának (a framek és látogatók száma ott is megtekinthető) egy lightosított verziója - a törvények szövege, pályázatok. Ehhez jönnek az izgalmas interaktív megoldások, amelyek kérdőívekből és a hozzájuk tartozó fórumokból állnak.

Az internetezők találnak továbbá önálló fórumokat, amelyek témái megmutatják az ifjúság érdeklődésének irányait (Akarsz-e katona lenni?, erotika). Mind közül a legnépszerűbb fórum, a "Mit gondolsz erről az oldalról?" egyben a legtréfásabb. A hozzászólások szerint az oldal jó, bár unalmas, viszont a hetedik hozzászólásban egy tag közli, hogy ő a 3190. látogató, és felszólít mindenkit, hogy kezdjen írogatni a fórumokba, különben soha nem lesz ebből ifjúsági törvény. A kedves látogatóknál körülbelül itt kezdhet el derengeni, hogy végül is mit keres ezen az ISM-oldalon, amelyre egy felségjelzés nélküli hirdetéssel csalogatták.

Aki esetleg kimerül az imaginárius törvényalkotásban, az válogathat a népszerű Gyalogló Chat szobái között Torgyánon, Horthy Miklóson keresztül a punkig, vagy beléphet a kiskorúaknak fenntartott szobába Michael Jacksonról beszélgetni. Az Ifjuság.hu szobában eddig még soha nem találtam nullánál több felhasználót. Nem azért.