Orsolya
9 °C
21 °C

Feltörték a Határon Túli Magyarok Hivatalának weboldalát

2002.02.15. 12:34
Feltehetően román crackerek törték fel a Határon Túli Magyarok Hivatalának weboldalát csütörtök éjjel. A megváltoztatott oldalon román nacionalista szöveget, Románia zászlóját és térképét helyezték el. A hivatal munkatársai reggel vették észre a problémát és jelenleg is dolgoznak az oldal helyreállításán.
A fekete alapszínű oldalon a hivatal információi helyett egy román zászló és a magukat wEr5 teamnek nevező nacionalista crackerek angol nyelvű üzenete szerepel: "Hagyjátok békén Romániát, Szlovéniát, Szlovákiát és Horvátországot is!" Egy Románia-térkép alatt pedig a következő mondat: "Ez Románia! Erdély Romániához tartozik az idők végezetéig!"

Még látható a feltört oldal

A feltört honlap
A Határon Túli Magyarok Hivatala szerint valamikor éjjel törhették fel a honlapot. A sajtóosztály egyik munkatársa az Indexnek úgy nyilatkozott, reggel vették észre a problémát és jelenleg is dolgoznak az oldal helyreállításán. Cikkünk írásának időpontjában a feltört oldal még látható volt. A hivatal Apache webszervere információink szerint Red Hat Linuxon futott.

Az oldal alján az 1918. december 1., és 2002. február dátumok olvashatók, alattuk pedig az "eternity" (örökkévalóság) szó. Az első dátum az Erdély Romániához csatolását követelő gyulafehérvári népgyűlés időpontja, a második pedig a feltörés időpontjára vonatkozik. Az "örökkévalóság" vélhetően a szerzők abbéli óhaját deklarálja, hogy ez így is maradjon az idők végezetéig.

Fordított zászló

Nem tudni, hogy tévedésből vagy szándékosan, de fordítva került fel az oldalra a román zászló: kék-sárga-piros helyett piros-sárga kék trikolór látható a feltört lapon.

A nacionalista román crackerek már régóta támadnak olyan nacionalista és revizionista magyar oldalakat, mint például a Nemnemsoha.hu. Legutóbb novemberben radírozták le a magukat román szkriptes gyerkőcöknek (Romanian script kiddies) nevező támadók a Magyar Televízió oldalát, és azon az FBI-t, az Egyesült Államokat és Magyarországot gyalázó szöveget helyeztek el. Arra azonban még nem volt példa, hogy külföldi hackerek feltörjék egy magyar kormányhivatal weboldalát.

Rendőrségi eljárás az oldaltörők ellen

A hivatal rendőrségi eljárást kezdeményez az oldal feltörői ellen - áll a hivatalnak az MTI-hez eljuttatott közleményében. A közlemény szerint "pénteken ismeretlen tettesek feltörték az HTMH internetes honlapját, és letörölve a weblap tartalmát, angol nyelvű, Magyarországot, illetve a magyarságot sértő, nacionalista hangnemű szöveggel helyettesítették azt". A HTMH felháborítónak és megengedhetetlennek tartja a modern kommunikációs technika lehetőségeivel való ilyetén visszaélést, és mindent elkövet, hogy az ismeretlen tettesek által okozott kárt a lehető legrövidebb időn belül helyreállítsa. A felülírt oldal még péntek délután is látható volt az internetezők számára.