Auguszta
-7 °C
0 °C

Rasszista viccek miatt zárt be a humorportál

2002.07.04. 16:17
Rasszista viccek miatt tett bejelentést a Humorbonbon.hu viccportál ellen egy magánszemély a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületénél. Az oldal üzemeltetői csütörtökön bezárták a humorportált, mivel nem kívánták vállalni az eljárással kapcsolatos erkölcsi és anyagi terheket.
A Humorbonbon.hu viccgyűjteményt 2000 áprilisában indította egy - magát megnevezni nem kívánó - magánszemély, halálos beteg unokahúga kedvéért. Az oldal bejegyzője az Index kérdésére elmondta, hogy az oldalt unokahúga üzemeltette egészen tavaly bekövetkezett haláláig, utána a szerkesztést ő és húga vették át. A vicceket az olvasók küldték be, később azokat moderálták. A szűrés csupán annyiból állt, hogy törölték az oldalról a viccnek nem tekinthető egyéb beírásokat. Ezekből egyébként elmondása szerint a két év alatt mindössze négy darab volt.

Grün, Kohn és az etnikum

Szerepeltek viszont a szájton rasszista viccek (a címlapon külön rovat is volt "etnikum" címmel), emiatt tett bejelentést egy magánszemély a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületénél (MTE). Az MTE a bejelentés alapján eljárást indított, arra hivatkozva, hogy "a viccek egy része alkalmas kisebbségek megfélemlítésére, illetve sérti kisebbségek emberi méltósághoz való jogát". A vizsgálat áprilisban indult, az oldal üzemeltetői e hét csütörtökén döntöttek arról, hogy végleg lehúzzák a rolót, mivel nem akarták vállalni az eljárással kapcsolatos erkölcsi és anyagi terheket.

A fenntartó is felelős

Salgó Adrienne, az MTE főtitkára az Indexnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az oldal üzemeltetője mint szolgáltató felelős a weblapján megjelenő tartalomért, még akkor is, ha nem ő a szerző. Hozzátette, hogy az egyesület önszabályozó testület, ezért megpróbálják ugyan a hatályos törvényeket betartatni, de határozataik senkire nézve sem kötelezőek. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú viccek a legtöbb portálról ki vannak szűrve, és az összes tartalomszolgáltatónak érdeke, hogy ilyesmi ne jelenhessen meg az interneten.

A bejelentőt lapunk egyelőre nem tudta elérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!