Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Drót nélkül a kultúrhajón

2004.05.10. 11:27
A Szóda kávézó után újabb helyszíneken jelentek meg ingyenes helyi drótnélküli hálózatok a vezetéknélküli technológiák elterjesztése céljából létrehozott HuWiCo közösség jóvoltából. Mostantól az Abszint kávézóban és az A38 Hajón is internetezhetünk, ám ezek még csak a kezdeti lépések: a nonprofit egyesület Budapest frekventáltabb helyein, majd pedig az egész országban Wi-Fi pontok kialakítását tervezi.
Újabb ingyenes drótnélküli internetelérési pontokat, azaz hotspotokat alakított ki Budapesten a HuWiCo (Hungarian Wireless Community) nonprofit közösség, melynek célja, hogy a más országokban már igen széles körben elterjedt vezetéknélküli technológiákat ismertesse és népszerűsítse hazánkban. Az ingyenes, drótnélküli internetszolgáltatás igénybevételéhez megfelelő csatlakozóval felszerelt (802.11b vagy 802.11g szabvány szerinti kommunikációra képes) laptopra vagy kéziszámítógépre van szükség.

Az orrbárban is van

A budapesti Andrássy úton található Abszint Kávézó és Étterem vendégei mostantól nemcsak a dél-francia tájak ízeivel és a hely nevét adó abszinttal ismerkedhetnek meg, de lehetőségük nyílik az ingyenes internetezésre a légkondicionált étteremben és a 25 fős teraszon is.

A HuWiCo ingyenes drótnélküli internetszolgáltatása már elérhető a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 Hajón is, egészen pontosan az étterem légkondicionált és szabadtéri teraszos részén. Az ukrán kőszállító hajóból átalakított kulturális rendezvényközpont orrbárjában pedig ingyenes internetterminálok várják a laptoppal nem rendelkező vendégeket.

A Wesselényi utcai Szóda kávézóban február elseje óta működik a HuWiCo által kiépített ingyenes hotspot. A drótnélküli csatlakozó nélküli kéziszámítógéppel vagy laptoppal érkező vendégek is kipróbálhatják a netet: ők a pultból kérhetik kölcsön a csatolókártyát.

A HuWiCo az ország más területein is tervezi hasonló, ingyenes helyi drótnélküli hálózatok kiépítését, melyhez partnerek jelentkezését várja.

Itthon csak ritkásan

Nyugat-Európa nagyvárosaiban is sorra épülnek ki a drótnélküli internethozzáférési pontok: a szállodaláncok, így az Omni Hotels, repülőterek, kávézók, például a Starbucks egymással versengve jelentik be új, részben ingyenes hotspotjaikat. Vannak olyan települések is, ahol a helyi önkormányzat, vagy nonprofit egyesület üzemeltet ingyenes drótnélküli internetszolgáltatást, mint például az amerikai Portlandban vagy Seattle-ben.

Magyarországon egyelőre csak néhány helyen működik hasonló, ingyenes szolgáltatás. A Pannon GSM nagy sebességű vezeték nélküli internetszolgáltatásának ingyenes próbaüzeme 2003 januárja óta folyik a ferihegyi repülőtéren. A Westel egy évi próbaüzem után decemberben indította el percdíjas vezeték nélküli internetszolgáltatását a repülőtéren és a cég boltjaiban. A Vodafone szeptemberben indított kísérleti vezeték nélküli internetszolgáltatást a Budapest Sportaréna területén. Győrben október óta működik ingyenes drótnélküli internetszolgáltatás a város közterületein. A hálózat üzemeltetésének költségét a városi önkormányzat állja.

A budapesti Váci utcai Anna Kávézóban tavaly decemberben az Inter.net Magyarország Kft. épített ki egy hotspotot, melyet szintén ingyenesen, regisztráció nélkül lehet igénybe venni. A budapesti Uránia moziban január vége óta működik ingyenes hotspot. A Kempinski szálló vendégei számára kínál ingyenes, drótnélküli hozzáférést. A HuWiCo tervei között szerepel olyan kis, helyi drótnélküli hálózatok kiépítése és működtetése az ország területén, melyet a környékbeli lakosok ingyenesen használhatnak.