Diána
12 °C
27 °C

Emailt küld a mosógép a kollegistáknak

2002.09.02. 15:43
Az amerikai egyetemek és főiskolák már jó ideje biztosítanak netelérést a diákok kollégiumi szobáiban és a könyvtárakban. A tudásalapú társadalom megteremtése és a diákok kényelme érdekében azonban további fejlesztéseket is terveznek: az IBM szerint a következő lépés ebbe az irányba az internetre kapcsolt mosógép lehet.
Az IBM reményei szerint az okos mosógépek és ruhaszárítók némi hatékonyságot csempészhetnek a kollégiumi mosoda mozgalmas életébe, ugyanis a diákok a szobájukból vagy a könyvtárból is figyelemmel kísérhetik a szennyesük sorsát, írta az Associated Press. Sőt, még netközelben sem kell tartózkodniuk, hiszen kérhetnek üzenetet a mosás állásáról mobiljukra vagy csipogójukra is.

Aprót is elfogad

Az IBM negyven campus területén összesen 9000 gépet szeretne felállítani, főleg a középnyugati államok egyetemein, főiskoláin. A diákok egy weboldalon megnézhetik, hogy a van-e szabad mosógép, és emailt vagy szöveges üzenetet kérhetnek, ha kész a mosás. A rendszer képes automatikusan levonni a mosás díját a diákoktól az igazolványuk segítségével, de természetesen aprót is elfogad.

A gépeket nem lehet online lefoglalni, de a rendszer használói bizonyára így is sok rohangálást megspórolhatnak a segítségével.

Frizbizni is lehet

"Én olyan iskolába jártam, ahol az ember könnyen a padlón találhatott rá a mosógépben felejtett ruháira" - mondta Dean Douglas, az IBM alelnöke, rávilágítva ezzel az ötlet eredetére. "Az új gépeknek köszönhetően az ember kimehet frizbizni, vagy akármi mást is csinálhat ahelyett, hogy a mosodában ül és a mosás végét várja".

Az IBM gépeit tavasszal próbálták ki a bostoni egyetemen. Az intézmény még nem döntötte el, hogy igénybe veszi-e az IBM gyártmányú mosógépeket, bár a tapasztalatok szerint a bedrótozott háztartási készülékek könnyebé teszik a diákok életét.