Árpád
-2 °C
3 °C

Emailt küld a mosógép a kollegistáknak

2002.09.02. 15:43
Az amerikai egyetemek és főiskolák már jó ideje biztosítanak netelérést a diákok kollégiumi szobáiban és a könyvtárakban. A tudásalapú társadalom megteremtése és a diákok kényelme érdekében azonban további fejlesztéseket is terveznek: az IBM szerint a következő lépés ebbe az irányba az internetre kapcsolt mosógép lehet.
Az IBM reményei szerint az okos mosógépek és ruhaszárítók némi hatékonyságot csempészhetnek a kollégiumi mosoda mozgalmas életébe, ugyanis a diákok a szobájukból vagy a könyvtárból is figyelemmel kísérhetik a szennyesük sorsát, írta az Associated Press. Sőt, még netközelben sem kell tartózkodniuk, hiszen kérhetnek üzenetet a mosás állásáról mobiljukra vagy csipogójukra is.

Aprót is elfogad

Az IBM negyven campus területén összesen 9000 gépet szeretne felállítani, főleg a középnyugati államok egyetemein, főiskoláin. A diákok egy weboldalon megnézhetik, hogy a van-e szabad mosógép, és emailt vagy szöveges üzenetet kérhetnek, ha kész a mosás. A rendszer képes automatikusan levonni a mosás díját a diákoktól az igazolványuk segítségével, de természetesen aprót is elfogad.

A gépeket nem lehet online lefoglalni, de a rendszer használói bizonyára így is sok rohangálást megspórolhatnak a segítségével.

Frizbizni is lehet

"Én olyan iskolába jártam, ahol az ember könnyen a padlón találhatott rá a mosógépben felejtett ruháira" - mondta Dean Douglas, az IBM alelnöke, rávilágítva ezzel az ötlet eredetére. "Az új gépeknek köszönhetően az ember kimehet frizbizni, vagy akármi mást is csinálhat ahelyett, hogy a mosodában ül és a mosás végét várja".

Az IBM gépeit tavasszal próbálták ki a bostoni egyetemen. Az intézmény még nem döntötte el, hogy igénybe veszi-e az IBM gyártmányú mosógépeket, bár a tapasztalatok szerint a bedrótozott háztartási készülékek könnyebé teszik a diákok életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?