Viola
-5 °C
-2 °C

Megtámadták az internetet

2002.10.28. 08:22
Szervertúlterheléses támadást indítottak hétfőn az internet alapjaként is emlegetett, az internetes címek értelmezéséért felelős központi számítógépek ellen. A 13 szerverből hét egy órára teljesen leállt, kettő pedig csak fennakadásokkal volt képes ellátni a feladatát.
Az angolul DDOS (distributed denial-of-service) néven ismert elosztott, szervertúlterheléses támadás hétfőn, magyar idő szerint 10 óra 45 perc körül kezdődött. Az internetes címek értelmezését és nyilvántartását végző domainnév-rendszer (DNS) központi szervereit nagyjából 30-40-szeres mennyiségű adattal árasztották el az egyelőre ismeretlen tettesek. Az IP-címek és domainnevek aktuális listáját nyilvántartó DNS-szerverek világszerte a most megtámadott 13 root szervertől kapják a friss adatokat. A 13 szerverből hét egy órára teljesen leállt, kettő pedig csak megszakításokkal volt képes kiszolgálni a hálózatot. A rendszert a biztonsági előírások életbe léptetése után helyreállították.

Az élet megy tovább

"Amennyire tudjuk, egyetlen felhasználó sem vette észre a támadást, megbirkóztunk vele, az élet megy tovább" - kommentálta az esetet Louis Touton, az internetes nevek és címek kiosztását szervező ICANN elnöke. Az internetes címek és kiosztásuk rendjének fenntartásáért felelős 13 darab DNS root szerver egyébként a világban elszórtan van elhelyezve, hogy a rendszer védve legyen fizikai támadások és természeti katasztrófák ellen. Amerikai kormányzati szervek, egyetemek, vállalatok és magánszervezetek üzemeltetik őket.

A támadás nagyobb fennakadásokat nem okozott, hiszen a szervereken található adatok több tízezerszer is le vannak tükrözve világszerte, például az internetszolgáltatók gépein, magyarázta Hari Balakrishnan, az MIT számítógéptudományokkal foglalkozó munkatársa a CNN-nek. Emiatt az oldallekéréseknek csak mintegy 6 százaléka éri el közvetlenül a 13 szerver valamelyikét. A legtöbb ilyen kérés nem létező, vagy ritkán látogatott oldalakra vonatkozik.

Nem terrortámadás

"A legtöbb embernek fogalma sem volt arról, mi történik" - mondta Balakrishnan - "Az internetezők csak akkor érzik úgy, hogy a szolgáltatásban zavar állt be, ha az öt leglátogatottabb oldal elérhetetlenné válik."

Az egyik illetékes szerint azonban ez volt az eddigi legkifinomultabb és legnagyobb méretű támadás a központi gépek ellen. A Fehér Ház szóvivője, Ari Fleischer újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ennek ellenére nem tartják valószínűnek, hogy terrortámadás történt.

Bár az FBI is nagy erőkkel keresi a felelősöket, a szakértők szerint nehéz lesz a tettesek nyomára akadni. A hackerek ugyanis ilyen akciók előtt általában betörnek egy kevésbé védett kormányzati vagy céges komputerbe, és onnan indítják a támadást.

Semmi meglepő

A nyomozásban segédkező szakértők az Associated Pressnek elmondták, hogy az FBI egyelőre azoknak a számítógépeknek a naplófájljait vizsgálja, melyeket a támadók tudtuk nélkül használhattak.

A történtekben nincsen semmi meglepő, mondta Balakrishnan. Hozzátette: "Biztos vagyok benne, hogy a húsz legnagyobb portál mindegyike találkozott már ilyesmivel."

A nagyobb portálok biztonsági szakértői egyébként folyamatosan figyelik a rendszereket, hogy időben észrevegyék a túlterheléses támadásokat. Azonban időről-időre vannak olyan nagyszabású akciók, melyeket képtelenség azonnal megállítani. Az eBay, az Amazon és a Yahoo szerverei is álltak már le hasonló támadások miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!