Ingyenes internet-egyetem

2000.03.16. 12:37
Egy amerikai szoftver-milliárdos azt tervezi, hogy százmillió dolláros "alaptőkéből" elindítja a világ első ingyenes internet-egyetemét. A kritikusok kétkednek, Saylor szerint azonban, ha sikerül a terv, milliók élete változhat meg.

Michael Saylor
Michael Saylor első lépésként százmillió dollárt adományozna terve megvalósítására. Az egyetemen a 35 éves üzletember elképzelései szerint zsenik és a világ szellemi elitje tanítana. Az előadásait egy washingtoni stúdióban vennék föl.

A Microstrategy igazgatója, aki egyébként a világ egyik leggazdagabb embere, reméli, hogy mások is követik a példáját és adományoznak az egyetem javára. Ha nem, akkor maga is véghezviszi tervét - nyilatkozta.

A kritikus megfigyelők nincsenek egyértelműen elragadtatva az ötlettől. Eddig még nem dolgozták ki ugyanis azt a rendszert, amely az online-egyetem sikerét biztosíthatná: nincsenek alkalmazottak, sem pedig speciális tananyag vagy pénzügyi terv.

A Spiegel szerint Saylor az AOL főnökének, Steve Case-nek vagy Bill Gates-nek a példáját követi: rájött, hogy imázsát nagymértékben növeli, ha nagy tételben ajánl föl pénzt valamilyen nemes célra.

A még kissé ködös tervek szerint az Internet-egyetemen nem csak a vietnámi háborúról szóló videókat lehetne megnézni, de többek között von Henry Kissinger vagy Robert McNamara ide vágó nyilatkozatait is le lehetne hívni. Mindemellett Saylor úgy találja, hogy a világhírességek természetesen honorárium nélkül is szívesen az egyetem kamerája elé állnak majd. Az Internet-egyetemen a hallgatók több akadémiai fokozatot is elérhetnek - az eddigi tervek szerint ingyenesen.

Ha sikerül a terv, milliók élete változhat meg - fűzte hozzá Saylor -, ha nem, legföljebb vihar tör ki egy pohár vízben.  • Bérelnék
  • Bankszámla