Edina
-12 °C
-3 °C

'Kálmán, te mivel is foglalkozol?'

2005.10.13. 09:00
Hatodszorra szállta meg az internetes szakma a tihanyi partszakaszt kedden és szerdán. Az idei Internet Hungary műsorainak témája futurológia vagy jóslatparádé helyett a hétköznapi világháló volt, ahogy azt mindannyian ismerjük már.

A rendezvényei hátán lassan közszereplővé emelkedő Csermely Ákos márkatulajdonos és főszervező idén plazmatévéhegyekkel sokkolta a látogatókat: az előadóterek tetszőleges pontjára függesztettük szemünket, hét-nyolc nagyképernyős monstrum mindenképp a látómezőbe került; mint később megtudakoltuk, összesen hatvannál is több plazma alkotta az installáció esszenciáját, melyeken kutatási adatok és szponzorok logói váltották egymást nehezen felismerhető sorrendben.

Az előadások sorát az évek alatt már jól kiismert protokollprezentációk nyitották, Kovács Kálmán infóminisztert a gazdaságért egy személyben felelős Kóka János lelkesítő beszéde követte, ezután a hírközlési hatóság nagyfőnöke, Pataki Dániel tette le névjegyét röviden, a sort pedig a tőzsdeelnök, Szalay-Berzeviczy Attila zárta, aki az elmúlt év hihetetlen tőzsdei rekordjaival villantott.

A kedd délutáni program kiemelkedő eseménye Barabási Albert László harvardi illetőségű vendég szórakoztató, viszont rendkívül érdekes hálózatelméleti előadása volt, amelyet zsúfolt ház, több száz ember hallgatott végig az első szótól az utolsóig. A tudós az előző héten a Mindentudás Egyetemén már az érdeklődő tévénézők számára is leadta műsorát, amelyben az emberi és a számítógépes hálózatok hasonlóságait elemzi néhány igen egyszerű és kézenfekvő szempont szerint.

Pornó helyett felnőtt

Szintén nagy tömeget vonzott az erotikus tartalomszolgáltatók kerekasztala is, ahol a Goldengate.hu és a Machomedia.hu képviselője mellett megjelent maga a nagy Kovi (azaz Kovács István) is, aki a világszínvonalú hazai szexipar királya és pápája is egy személyben. A Mester történelmi bejelentést tett a beszélgetés egy jól meghatározható pontján (egészen pontosan 18 óra 33 perckor): mostantól semmilyen közegben nem fogja használni a "pornó" szót, helyette a "felnőtt" kifejezést használja, amely a nemzetközi terminológiában már amúgyis kiszorította az egyértelműen negatív csengésű pornót.

A Bloggers' Corner elnevezésre hallgató vitában a lassan, de gyarapodó hazai blogszcéna élcsapata, a hvg.hu Golden Blog-bajnokai küzdöttek volna meg az indexes Tékozló Homárt fémjelző Szily Lászlóval, de végül gyanúsan nagy volt az egyetértés szinte minden kérdésben.

A hivatalos programot levezető esti és éjszakai mulatozás legnagyobb döbbenetét a kiváló médiaszociológusként ismert Hammer Ferenc váltotta ki régi zenekara, a Lo-punk újraélesztett változatával, melyben a csendes szavú tudós punkénekesként egy teljesen más arcát mutatja meg az arra járóknak - őspunk slágereket felvonultató programjuk elképesztő sikert arat a menedzsertársadalom körében. Meglepetésre a környéken megjelenik az előadását reggel már letudó informatikai miniszter is, akinek nyakában hamarosan egy alaposan elázott, a miniszter számára teljesen ismeretlen sales manager köt ki: "Kálmán, mondd, te mivel foglalkozol mostanában?"

A szerdai napot egy örök slágertéma, az elektronikus fizetés aktuális kérdéseit körbejáró előadások indították - meglepetés, hogy a sorozat csúcspontján rendezett kerekasztalban az expénzügyminiszter Draskovics váratlanul igen tájékozottnak tűnik a mobiltelefonos fizetés témakörében.

Blogosodik a sajtó

Velük párhuzamosan Nádori Péter az internetes és a hagyományos média hasonlóságait elemző előadásában tesz egy nagy feltűnést keltő megjegyzést: míg a blogok előretörnek, és egyre szofisztikáltabbá válnak, ezzel párhuzamosan a hazai napi sajtó kimondottan "blogosodik", a szó lehető legrosszabb értelmében.

A következő telt ház Pálinkás József, (Professzorok Batthyány Köre) és Tóta W. Árpád (Index) összecsapására jön össze, amelyet Baló György moderált, és amelyben az ex-ORTT elnök Körmendy-Ékes Judit is részt vett, valahova a két álláspont közé pozicionálva magát. A professzorok képviselője részletesen kifejtette, hogy egyfajta autoritáson alapuló, arisztokratikus kultúrafelfogás híve, míg Tóta az egymás mellett élő értékrendek közti szabad választás lehetőségét tartotta fontosabbnak. Az élvezetes, jó hangulatú szópárbajt többször is élénk nevetés, taps kísérte.

"Ki fizeti a szerzőt?" - tették fel a kérdést abban a kerekasztalban, ahol egy nagy adag, szerzői jogvédelmi bizniszben utazó aktivistát eresztettek rá a műegyetemi médiakutató központban dolgozó Szakadát Istvánra, aki nagyon jól állta a sarat, és élt a lehetőséggel, hogy promótálja a hét végén Magyarországon is elinduló alternatív szerzői jogkezelő rendszerüket, a Creative Commons-t.

A rendezvény egyik támogatója az Index.hu volt.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft