Emma
-2 °C
6 °C

Elkészült a hírközlési törvény tervezete

2003.06.10. 13:58
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium elsősorban a piaci verseny kialakulását, a fogyasztók jogainak biztosítását és az internet terjedésének támogatását tűzte ki célul. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter elmondta, hogy az elektroniuks hírközlési törvény előkészítése most a szakmai egyeztetés fázisába lépett, melynek során az összes piaci szereplővel és érdekképviselettel tárgyalni fognak. A dokumentumot ma átadják az érintett szolgáltatóknak és szakmai szervezeteknek, és hamarosan az IHM weboldalára is feltöltik.
A szakmai bírálatok meghallgatása után július elején elkészítik a végleges anyagot, amely augusztusban a kormány elé, szeptemberben pedig a parlament elé kerülhet. Kovács Kálmán szerint a szakma kérte, hogy egy teljes év álljon rendelkezésükre az új törvény bevezetéséig. "Az informatikai ágazat állítja elő a GDP tizennégy százalékát, ezért nem lehet félévente új szabályozást bevezetni" - mondta a miniszter.

Új támogatási rendszer

Az internet népszerűsítésével kapcsolatban Kovács Kálmán elmondta, hogy mind a közösségi internetes hozzáférési pontokat, mind a szélessávú eléréseket támogatni kívánják, de a szélessávú támogatás koncepciójával csak június végére fognak elkészülni. A miniszter csupán annyit tett hozzá, hogy mindenképpen technológiafüggetlen támogatási rendszert fognak kialakítani, azaz nem tesznek különbséget a vezetékes, rádiós és egyéb szolgáltatók között.

A január elsején hatályba lépő törvény átalakítja az egyetemes szolgáltatás szabályozását, és külön kezeli a szociálisan rászorultak támogatását. Az egyetemes szolgáltatás új rendszerében pályázatot fognak kiírni a vonalak kiépítésére, amelyen a legolcsóbb ajánlat győzhet (ebbe a mobilszolgáltatókat is bevonják). Kovács Kálmán szerint a szolgáltatók érdeke, hogy minél több előfizetőt szerezzenek, akár a kiépítés árának jelentős mértékű csökkentésével is, hiszen bevételük igen nagy része az előfizetési díjakból származik. A szociális támogatásokat a költségvetésből fogják finanszírozni, például a frekvenciahasználati díjak bevételéből.

Pataki Dániel, az IHM helyettes államtitkára elmondta: jelenleg 700-800 ezer előfizető veszi igénybe a szociális támogatást magában foglaló kisfogyasztói csomagot, ám a becslések szerint az igazán rászorultak száma mindössze 200-300 ezer.

Kovács Kálmán kifejtette, hogy a törvény megteremti a fogyasztóvédelem intézményi alapját, melynek köszönhetően a fogyasztók nehezebben kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe. A fogyasztói panaszok a fogyasztói jogok biztosának hatáskörébe fognak tartozni, aki majd eljárást kezdeményezhet a nevükben.

Létrejön a számhordozhatóság

Kovács Kálmán szerint a január elsején hatályba lépő törvény hatására Magyarországon is az európai normáknak megfelelő szintre csökkennek az összekapcsolási tarifák, például a vezetékes helyi végződtetés átlagos díja csúcsidőben a 2002 decemberi 7 forintról 2004 májusáig több szakaszban 2 forintra mérséklődik.

Az új törvény megteremti a számhordozhatóságot is: a vezetékes szolgáltatók esetében 2004 januárjától, míg a mobilszolgáltatók esetében 2004 májusától. A számhordozhatóság megteremtésével késlekedő szolgáltatók havonta 33 százalékkal kevesebb állami támogatást fognak kapni, majd három hónap elteltével büntetést kell fizetniük.

Az informatikai miniszter elmondta azt is, hogy a törvénytervezet, illetve a leendő törvény teljes összhangban van, illetve lesz a brüsszeli irányelvekkel, s megfelel az uniós jogharmonizációs követelményeknek.