Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmincmilliárd forint az infominisztérium költségvetése

2002.11.22. 12:40
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) jövő évi költségvetésében mintegy 30 milliárd forintnyi összeg szerepel céltámogatási előirányzatként. A tárca működési költségeire 2,1 milliárd forint jut, míg a Hírközlési Felügyelettel összefüggő finanszírozásra 12 milliárd forintot szán a jövő évi büdzsé. Az európai uniós feladatokkal összefüggésben létszámbővítésre készülnek a minisztériumnál.
Az IHM jövő évi költségvetés-tervezetét érdemes két részletre bontani: a közvetlen támogatások mellett az adópolitikában is számos olyan elem van, amely segíti az információs társadalom kialakítását - mondta el Kovács Kálmán a minisztérium pénteki sajtótájékoztatóján.

Kismértékű létszámbővítés

A közvetlen támogatás mértéke 29-30 milliárd forintra tehető 2003-ban. Ezt a Pénzügyminisztérium ajánlásával összhangban 60 százalékos, 18 milliárd forintos kötelezettségvállalással emelheti a szaktárca. Természetesen ez utóbbit a 2004-es költségvetés terhére teheti meg az IHM.

Az adókedvezményekkel újabb 40 milliárd forintnyi összeg jut informatikai fejlesztésekre. Igaz ebből lejön az áfa-törvény mobiltelefonokra vonatkozó módosítása után kieső 10 milliárd forint, így nettó 30 milliárd forintra tehető az adókedvezményekben megnyilvánuló informatikai támogatás. A tárca működési kiadásaira 2,1 milliárd forint jut 2003-ban.

Az IHM-nél jelenleg 200 fő dolgozik. A szakminiszter az Index kérdésére elmondta: kisebb mértékű létszámbővítésben gondolkodnak. Erre főként az uniós csatlakozás minisztériumot érintő feladataival összefüggésben van szükség. Kovács hozzátette: a jogalkotási (távmunkáról és hírközlésről szóló törvény módosítása) munka egyes elemeit kihelyezik. Az Index arra a kérdésére, hogy nyílt, vagy meghívásos pályázaton választják ki a majdani nyertest, a miniszter nem tudott válaszolni.

Közcím: Közös programok

Mint arról már korábban Csepeli György, az IHM politikai államtitkára is szólt, a minisztérium koordinátori szerepre készül. Ezt Kovács Kálmán az Indexnek úgy magyarázta, hogy az informatikai tárcánál hozzák meg a szakpolitikai döntéseket, míg az ágazati minisztériumok megfinanszírozzák és végrehajtják a közös terveket.

Az együttműködések újabb források bevonására adnak lehetőséget az informatika területén. A pluszpénzek mértékét 50 milliárd forintra becsülte Kovács Kálmán. Így például a honvédelminél 5,5 milliárd, a földművelésügyinél 8 milliárd, míg az oktatási tárcánál a Sulinettel összefüggésben 13 milliárd forint jut informatikára. Az összesen mintegy 100-110 milliárd forintra tehető költségvetési összegre nagy szüksége is van a területnek.

Tovább nyílt az olló

Jelenleg Magyarországon a háztartások 75 százaléka kapcsolódott be a vezetékes távbeszélő hálózatba. Ám több mint 150 ezer előfizető esetében nincs mód arra, hogy a hálózatot adatátvitelre is használja. Valamilyen kábelhálózathoz pedig a háztartások fele, körülbelül egymillió csatlakozott. Ugyanakkor közülük 150 ezer előfizető esetében nincs mód adatátvitelre.

Nem állunk jobban a számítógépes eszközök esetében sem. Az Uniós tagállamok esetében az új PC-beszerzések átlagban 3 százalékkal nőttek, míg hazánkban 7 százalékkal esett vissza ez a mutató. Hogy szemléletesebb legyen: az EU-átlag szerint 1000 főre vetítve 17 új eszközt vesznek, míg hazánkban csupán ötöt, ráadásul a fejlett Európában a bázisszám is nagyobb.