Harmincmilliárd forint az infominisztérium költségvetése

2002.11.22. 12:40
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) jövő évi költségvetésében mintegy 30 milliárd forintnyi összeg szerepel céltámogatási előirányzatként. A tárca működési költségeire 2,1 milliárd forint jut, míg a Hírközlési Felügyelettel összefüggő finanszírozásra 12 milliárd forintot szán a jövő évi büdzsé. Az európai uniós feladatokkal összefüggésben létszámbővítésre készülnek a minisztériumnál.
Az IHM jövő évi költségvetés-tervezetét érdemes két részletre bontani: a közvetlen támogatások mellett az adópolitikában is számos olyan elem van, amely segíti az információs társadalom kialakítását - mondta el Kovács Kálmán a minisztérium pénteki sajtótájékoztatóján.

Kismértékű létszámbővítés

A közvetlen támogatás mértéke 29-30 milliárd forintra tehető 2003-ban. Ezt a Pénzügyminisztérium ajánlásával összhangban 60 százalékos, 18 milliárd forintos kötelezettségvállalással emelheti a szaktárca. Természetesen ez utóbbit a 2004-es költségvetés terhére teheti meg az IHM.

Az adókedvezményekkel újabb 40 milliárd forintnyi összeg jut informatikai fejlesztésekre. Igaz ebből lejön az áfa-törvény mobiltelefonokra vonatkozó módosítása után kieső 10 milliárd forint, így nettó 30 milliárd forintra tehető az adókedvezményekben megnyilvánuló informatikai támogatás. A tárca működési kiadásaira 2,1 milliárd forint jut 2003-ban.

Az IHM-nél jelenleg 200 fő dolgozik. A szakminiszter az Index kérdésére elmondta: kisebb mértékű létszámbővítésben gondolkodnak. Erre főként az uniós csatlakozás minisztériumot érintő feladataival összefüggésben van szükség. Kovács hozzátette: a jogalkotási (távmunkáról és hírközlésről szóló törvény módosítása) munka egyes elemeit kihelyezik. Az Index arra a kérdésére, hogy nyílt, vagy meghívásos pályázaton választják ki a majdani nyertest, a miniszter nem tudott válaszolni.

Közcím: Közös programok

Mint arról már korábban Csepeli György, az IHM politikai államtitkára is szólt, a minisztérium koordinátori szerepre készül. Ezt Kovács Kálmán az Indexnek úgy magyarázta, hogy az informatikai tárcánál hozzák meg a szakpolitikai döntéseket, míg az ágazati minisztériumok megfinanszírozzák és végrehajtják a közös terveket.

Az együttműködések újabb források bevonására adnak lehetőséget az informatika területén. A pluszpénzek mértékét 50 milliárd forintra becsülte Kovács Kálmán. Így például a honvédelminél 5,5 milliárd, a földművelésügyinél 8 milliárd, míg az oktatási tárcánál a Sulinettel összefüggésben 13 milliárd forint jut informatikára. Az összesen mintegy 100-110 milliárd forintra tehető költségvetési összegre nagy szüksége is van a területnek.

Tovább nyílt az olló

Jelenleg Magyarországon a háztartások 75 százaléka kapcsolódott be a vezetékes távbeszélő hálózatba. Ám több mint 150 ezer előfizető esetében nincs mód arra, hogy a hálózatot adatátvitelre is használja. Valamilyen kábelhálózathoz pedig a háztartások fele, körülbelül egymillió csatlakozott. Ugyanakkor közülük 150 ezer előfizető esetében nincs mód adatátvitelre.

Nem állunk jobban a számítógépes eszközök esetében sem. Az Uniós tagállamok esetében az új PC-beszerzések átlagban 3 százalékkal nőttek, míg hazánkban 7 százalékkal esett vissza ez a mutató. Hogy szemléletesebb legyen: az EU-átlag szerint 1000 főre vetítve 17 új eszközt vesznek, míg hazánkban csupán ötöt, ráadásul a fejlett Európában a bázisszám is nagyobb.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét