Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Háromszoros túljelentkezés az IHM pályázataira

2002.12.12. 12:44
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által két hónapja meghirdetett informatikai pályázatokra összesen háromszoros volt a túljelentkezés. A 6,5 milliárd értékű kiírásra közel 20 milliárd forintnyi értékben érkeztek pályamunkák. Az Index kérdésére Kovács Kálmán szakminiszter megerősítette lapunk korábbi információját: keresik a módját, hogy egyes szegmensekben megnöveljék az odaítélhető keretösszeg nagyságát. Az IHM első embere arról is szólt, hogy még az idén elkészülhet az a kormányhatározat, amely a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia alapja lehet.
Az IHM még októberben írt ki 6,5 milliárd forint értékben informatikai pályázatokat, amelyek jóformán a teljes szegmenst (infrastruktúrától a tartalombővítésig) lefedték. Azt már korábban tudni lehetett, hogy nagy volt az érdeklődés, hiszen az e-Demokrácia kivételével az összes többi pályázat beadási határidejét egy hónappal megnövelték.

Az önkormányzatokat nem érdekelte

Az "Önkormányzatok a világhálón" alcímet viselő programpontra 1622 pályamű érkezett. A e-Demokrácia támogatására egyébként 1,27 milliárd forintot irányzott elő a tárca. Kovács szerint a jelentkezők száma alulmúlta a minisztérium várakozásait. A miniszter arról is szólt, hogy körülbelül 200 önkormányzat kategorikusan utasította el a pályázás lehetőségét, annak ellenére, hogy a tárca munkatársai felhívták a polgármestert, vagy a jegyzőt.

Az e-Világ, azaz a digitális tartalomfejlesztés viszont nagy siker volt, hiszen az egymilliárd forint keretösszegű programra 622 pályázat érkezett. Emiatt látványos eredményt vár az elérhető tartalmak bővülésében. A pályázatot jövőre tovább folytatják, együttműködésben a Nemzeti kulturális Örökség Minisztériumával, ezzel is hozzájárulva a nemzeti digitális adattár megteremtéséhez. A csomagban 880 millió forint jutott a közösségi hozzáférések fejlesztésére, amelyre 3200-an pályáztak. Mivel az igények jóval meghaladták a tárca lehetőségeit, jövőre ezt a program is folytatódik majd - mondta Kovács.

Hatezer helyett tizenhétezer pályázat

Az 1,9 milliárd forintos, az információs társadalom térnyerését szolgáló pályázatra 16 845 pályázat érkezett. A szakminiszter kifejtette: a legoptimistább becslések szerint is csupán 5,5-6 ezer pályamunkára számítottak. Már egyébként ez is kétszerese volt a megszűnt Informatikai Kormánybiztosság hasonló pályázatára érkező pályaműveknek. A fiatal kutatók számára kiírt 400 millió forint összértékű K+F támogatásra 400 millió forint jutott, amelyre 300-an pályáztak. Az e-Generáció egymilliárdos keretösszegét pedig 2 448 felé kellene osztani.

Keresik a pluszforrásokat

A hat pályázatra összesen 20 milliárd forint értékben érkeztek pályamunkák - tette hozzá a miniszter. A 6,5 milliárdos kerethez képest ez háromszoros túljelentkezést takar. Az Index kérdésére Kovács Kálmán kifejtette: bár a minisztériumnak szűk a mozgástere, a jogszabályok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a fel nem használt keretet egyéb pályázatok között osszák szét. Így elképzelheteő, hogy az e-Demokrácia maradványát a másik öt pályázat kapja meg.

Kérdésünkre a miniszter azt is elmondta, hogy a tárcának ugyan van 500 millió forint körüli tartaléka, ám megfontolandó, hogy elköltsék-e. Kovács példaként említette az egyetemeknek és főiskoláknak Stumpf István és Pokorni Zoltán által juttatott szoftverek után most kellene az IHM-nek kifizetnie a licencdíjat.Ez önmagában milliárdos tétel.

Kovács azt is elmondta még, hogy az idén meghozhatják azt a kormányhatározatot, amely a nemezeti információs társadalom stratégia alapköve lehet. Az anyag már augusztusban elkészült, októberben pedig véleményezhették a szakmai szervezetek (egyebek mellett informatika kerekaszal, hírközlési kerekasztal tagjai) is véleményezhették. A program főbb elemei: az e-egészségügy, e-igazságszolgáltatás, e-kultúra, e-gazdaság, e-közlekedés, e-önkormányzat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?