István, Vajk
19 °C
33 °C

Háromszoros túljelentkezés az IHM pályázataira

2002.12.12. 12:44
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által két hónapja meghirdetett informatikai pályázatokra összesen háromszoros volt a túljelentkezés. A 6,5 milliárd értékű kiírásra közel 20 milliárd forintnyi értékben érkeztek pályamunkák. Az Index kérdésére Kovács Kálmán szakminiszter megerősítette lapunk korábbi információját: keresik a módját, hogy egyes szegmensekben megnöveljék az odaítélhető keretösszeg nagyságát. Az IHM első embere arról is szólt, hogy még az idén elkészülhet az a kormányhatározat, amely a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia alapja lehet.
Az IHM még októberben írt ki 6,5 milliárd forint értékben informatikai pályázatokat, amelyek jóformán a teljes szegmenst (infrastruktúrától a tartalombővítésig) lefedték. Azt már korábban tudni lehetett, hogy nagy volt az érdeklődés, hiszen az e-Demokrácia kivételével az összes többi pályázat beadási határidejét egy hónappal megnövelték.

Az önkormányzatokat nem érdekelte

Az "Önkormányzatok a világhálón" alcímet viselő programpontra 1622 pályamű érkezett. A e-Demokrácia támogatására egyébként 1,27 milliárd forintot irányzott elő a tárca. Kovács szerint a jelentkezők száma alulmúlta a minisztérium várakozásait. A miniszter arról is szólt, hogy körülbelül 200 önkormányzat kategorikusan utasította el a pályázás lehetőségét, annak ellenére, hogy a tárca munkatársai felhívták a polgármestert, vagy a jegyzőt.

Az e-Világ, azaz a digitális tartalomfejlesztés viszont nagy siker volt, hiszen az egymilliárd forint keretösszegű programra 622 pályázat érkezett. Emiatt látványos eredményt vár az elérhető tartalmak bővülésében. A pályázatot jövőre tovább folytatják, együttműködésben a Nemzeti kulturális Örökség Minisztériumával, ezzel is hozzájárulva a nemzeti digitális adattár megteremtéséhez. A csomagban 880 millió forint jutott a közösségi hozzáférések fejlesztésére, amelyre 3200-an pályáztak. Mivel az igények jóval meghaladták a tárca lehetőségeit, jövőre ezt a program is folytatódik majd - mondta Kovács.

Hatezer helyett tizenhétezer pályázat

Az 1,9 milliárd forintos, az információs társadalom térnyerését szolgáló pályázatra 16 845 pályázat érkezett. A szakminiszter kifejtette: a legoptimistább becslések szerint is csupán 5,5-6 ezer pályamunkára számítottak. Már egyébként ez is kétszerese volt a megszűnt Informatikai Kormánybiztosság hasonló pályázatára érkező pályaműveknek. A fiatal kutatók számára kiírt 400 millió forint összértékű K+F támogatásra 400 millió forint jutott, amelyre 300-an pályáztak. Az e-Generáció egymilliárdos keretösszegét pedig 2 448 felé kellene osztani.

Keresik a pluszforrásokat

A hat pályázatra összesen 20 milliárd forint értékben érkeztek pályamunkák - tette hozzá a miniszter. A 6,5 milliárdos kerethez képest ez háromszoros túljelentkezést takar. Az Index kérdésére Kovács Kálmán kifejtette: bár a minisztériumnak szűk a mozgástere, a jogszabályok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a fel nem használt keretet egyéb pályázatok között osszák szét. Így elképzelheteő, hogy az e-Demokrácia maradványát a másik öt pályázat kapja meg.

Kérdésünkre a miniszter azt is elmondta, hogy a tárcának ugyan van 500 millió forint körüli tartaléka, ám megfontolandó, hogy elköltsék-e. Kovács példaként említette az egyetemeknek és főiskoláknak Stumpf István és Pokorni Zoltán által juttatott szoftverek után most kellene az IHM-nek kifizetnie a licencdíjat.Ez önmagában milliárdos tétel.

Kovács azt is elmondta még, hogy az idén meghozhatják azt a kormányhatározatot, amely a nemezeti információs társadalom stratégia alapköve lehet. Az anyag már augusztusban elkészült, októberben pedig véleményezhették a szakmai szervezetek (egyebek mellett informatika kerekaszal, hírközlési kerekasztal tagjai) is véleményezhették. A program főbb elemei: az e-egészségügy, e-igazságszolgáltatás, e-kultúra, e-gazdaság, e-közlekedés, e-önkormányzat.