Árpád
-2 °C
4 °C

Archívumokat töröl az 'I love you' vírus

2000.05.04. 20:59
Rendkívül gyorsan terjed az ,,I love you" e-mailvírus. A vélhetően a Fülöp-szigetekrõl indult vírus Ázsia után néhány órán belül megfertőzte az amerikai és az európai, köztük a magyar gépeket is.
Az F-Secure vírusirtó cég szakértője, Mikko Hypponen reggel 9-kor kapta az első értesítést a csatolt fájlban terjedő vírusról, délután 1-re pedig már 20 országból jelezték felbukkanását, így Magyarországról is. A vírus különösen médiacégekre lehet veszélyes, mivel automatikusan törli a megtámadott gépen tárolt kép- és hangfájlokat. Hypponen szerint egy meg nem nevezett kiadóvállalat teljes képarchívumát törölte az I love you.

A vírus a Windows könytár három fájlját is megfertőzi, továbbá átállítja az Internet Explorer kezdőoldalát. A gép következő bekapcsolásakor elindítja az Explorert, és letölt egy fájlt a kezdőoldalról. Ezután pedig elküldi magát a felhasználó címlistájában található összes e-mailcímre. A vírussal fertőzött kép-és hangfájlok eredeti formátumuk helyett .vbs kiterjesztést kapnak. Az I love you a mIRC nevű népszerű IRC-klienst is megtámadja, a programot felhasználva megfertőz más mIRC-felhasználókat is.

Az Egyesült Államokban a Pentagon sajtófigyelő szolgálata e-mailben elküldte a vírust a CIA, a polgári légiirányítás, a számviteli hivatal, katonai bázisok és a Nemzeti Infrastrukúra-védő Központ munkatársainak is. A vírus bejutott az angol Képviselőház rendszerébe is, melynek szervereit vírusirtás céljából két órára leállították. Elővigyázatosságból, illetve a vírus kiirtása céljából világszerte számos nagy cég órákra leállította szervereit, köztük a Vodafone, a Ford és a Time Warner is.

A vírus csak a Microsoft Outlook felhasználóit fertőzi, és csak abban az esetben, ha kinyitják a levélhez csatolt LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs nevű fájlt. Az orosz Kaspersky Lab már elkészítette a I love you felismeréséhez szükséges frissítést az F-Secure és AVP programokhoz. A vírusirtók azonban csak a vírus eltávolítására képesek, a törölt képeket azonban nem képesek visszaállítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?