Ágnes
-1 °C
2 °C

Az MSN az európaiak kedvenc üzenetküldője

2006.04.13. 10:45
Európa előzött. Netezői közül ma már többen használnak instant üzenetküldőket (IM), mint az amerikaiak. Az alternatív megoldások egyelőre ismeretlenek a netezők többsége előtt.
Összesen 82 millió európai használ üzenetküldőt, ami a helyi internetezők közel felét jelenti. Az Egyesült Államokban ehhez képest mindössze 69 millió felhasználója van az üzenetküldő klienseknek, ami az ottani online közösség 37 százaléka. Ezzel együtt a legnagyobb penetráció Latin-Amerikában tapasztalható. Ezen a földrészen a netezők 64 százaléka ismeri és használja az instant üzenetküldést.

A legnépszerűbb világszinten az MSN Messenger. Tíz latin-amerikai IM-felhasználóból kilenc ezt használja, míg Európában és Ázsiában 70 százalékos a Microsoft üzenetküldőjének piaci részesedése. (A felmérésből nem derül ki, hogy az MSN-felhasználók közé számolják-e a Windows Messenger felhasználóit. A két kliens ugyanis különbözik egymástól: utóbbi minden Windows XP-n az alapbeállítások közt szerepel, vagyis nem igényel telepítést, az MSN-nel ellentétben.)

Amerikában élesebb a verseny

Jön az MSN 8.0
A Windows Live Messenger és Messenger 8.0 néven is emlegetett új csetkliens nem tartalmaz igazán látványos újításokat. A szoftver kezelőfelülete átláthatóbb, a beépített kereső segítségével gyorsan meg lehet találni embereket, az ablak alján lévő hirdetés azonban nem lett kevésbé zavaró, mint a korábbi verziókban. A legtöbb újdonság valamilyen közös tevékenységgel kapcsolatos, a csevegés ablakában néhány klikkolással lehet fájlokat, fotókat és zenét megosztani, vagy elindítani egy online játékot. Az új Messenger később küldi el az üzenetet, ha a címzett nincs onlájn.

Az MSN Messenger elsőbbsége ezzel együtt odahaza, az USA-ban nem egyértelmű: az AOL üzenetküldője, az AIM közel olyan népszerű szolgáltatás, és komoly piaci pozíciókkal rendelkezik a Yahoo Messenger is.

A közelmúltban új versenyzők is színre léptek. A legsikeresebb közülük az online telefonszoftvert üzemeltető Skype, mely az IM-piacon 14 százalékos részesedéssel rendelkezik. 2005 nyarán jelent meg a Google GTalkjának bétaverziója. A Google nemrégiben 5 százalékos részesedést vett az AOL-ben, melynek eredményeként várhatóan a GTalk felhasználóit összekötik majd az AIM-felhasználókkal. Sőt, nemrégiben a Google mailkliensébe, a Gmailbe is integrálták a GTalkot, így minden gmailes fiókkal rendelkező netező elvileg GTalk-felhasználónak minősülhet. (A comScore becslése szerint 52 millió Gmail-felhasználó van jelenleg a világon.)

Okos megoldások IM-problémákra

A többszereplős instant üzenetküldő piac egyben felvet egy komoly problémát is: nem minden ismerősünk használja ugyanazt az IM-et, így megtörténhet, hogy akár 3-4 klienst is telepítenünk kellene, ha minden ismerősünkkel szeretnénk tartani a kapcsolatot IM-en keresztül. Erre a problémára kínálnak megoldást az úgynevezett multinetwork alkalmazások. Az egyik ilyen a Meetro, melynek segítségével egyetlen felületen léphetünk kapcsolatba MSN-t, AIM-et, ICQ-t vagy éppen Yahoo Messengert használó barátainkkal.

A másik problémaként szokták említeni, hogy sok munkahelyen tiltják az IM-kliensek telepítését és használatát. Erre kínálnak megoldást az olyan online alkalmazások, mint például a Meebo, melynek segítségével bármelyik internetkapcsolattal rendelkező gépről - telepítés és regisztráció nélkül - egy webes felületen léphetünk be meglévő IM-es felhasználóneveinkkel.