Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Internethozzáférést nyert az önkormányzatok fele

2003.01.06. 16:56
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium e-Demokrácia nevű pályázatára a végleges adatok szerint 1620 pályázat érkezett, közülük 1500 volt érvényes és eredményes - mondta Kovács Kálmán, szakminiszter. Az önkormányzatoknak önrésszel nem kellett rendelkeznie, ám a dial-up típusú internetkapcsolat esetében a nyertesnek kell állnia a telefonköltségeket. Az Index kérdésére, hogy miből fedezik majd ezt Kovács Kálmán úgy vélekedett: akik pályáztak, tudták, mit vállalnak.
Az 1620 pályázatból 120-at utasított el a bírálóbizottság, különféle indokok alapján, így összesen 1500 nyertes volt, azaz a 3200 önkormányzat közel fele élt a tárca kínálta lehetőséggel - mondta tegnap Kovács Kálmán, informatikai miniszter.

Minden második önkormányzat pályázott

A pályázaton belül három lehetőségük volt a településeknek: eszközre, internetkapcsolatra, illetve az e-igazgatás feltételrendszerének kialakítására egyaránt igényelhettek támogatást. Az eszköztámogatás esetében legfeljebb két gépre, gépenként 350 ezer forinthoz juthattak a pályázók. Erre a célra 450 millió forintot, az ineternethozzáférés kialakítására 1,5 milliárdot, míg az e-aláírás bevezetésével kapcsolatos teendőkre 16 milliót fordít majd a tárca.

A márka még ismeretlen

Az Index azon kérdésére, hogy mit lehet tudni az eszközt biztosító gyártókról, a szakminiszter nem tudott konkrét választ adni. Kovács kifejtette: mivel a gépeket központosított közbeszerzés keretei között szállítják majd, így azt a Miniszterelnöki Hivatal megfelelő igazgatósága vezényli le. A miniszter úgy vélte: január 10-én meghozhatja a MeH a döntést, amelyet a tárcával egyeztetve 15-ig véglegesítenek. Ezek után tehetik közzé azt a nyilvános katalógust, amelyből megrendelhetik a PC-ket az önkormányzatok.

Hasonló a helyzet az internetkapcsolat esetében is, ám e ponton Kovács pesszimista volt. Mint kifejtette: az biztos, hogy legalább két szolgáltató közül választhatnak majd a nyertesek, ám a tárca azt szeretné, ha ennél több lehetősége lenne az önkormányzatoknak, így az sem elképzelhetetlen, hogy az internetszolgáltatásra újabb pályázatot ír ki az IHM. Az internet bekötése egyébként Kovács véleménye szerint legkorábban februártól kezdődhet meg.

A percdíjat maguk fizetik

A nyerteseknek vállalniuk kell majd a dial up alapú internetkapcsolat telefonköltségeit. Az Index kérdésére azonban Kovács Kálmán nem tudta megmondani, hogy a nyertesek hány százalékánál lesz majd modemes hozzáférés. Kovács úgy vélekedett, hogy az eddig még nem kiértékelt e-Esély pályázat 1600 résztvevője és az e-demokrácia nyeretesei között nagy lesz az átfedés. Ez azért lényeges, mert az e-Esély alapból szélessávú internethozzáférés kialakításához nyújt támogatást. A miniszter azt is hozzátette, hogy noha a megítélt támogatást kötelező a megjelölt célra fordítani, a nyertesek ezt technológiasemlegesen tehetik meg.

A most véglegesített eredmények szerint egyébként az e-Demokráciára 612 nyertes pályázat érkezett az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoktól, míg az összes kistelepülés (1000 lakos alatti) 60 százaléka kap valamilyen támogatást ebből a programból.